Milliárdos nagyságrendűek lehetnek a veszteségek

A bíróságokon múlik a kártérítés összege, de az biztos, az állam milliárdokat fog fizetni.

MNO
2015. 10. 08. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétes lehet az uniós joggal, hogy Magyarországon betiltották a játékautomaták üzemeltetését a kaszinókon kívül – így határozott június 11-i ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság – melyről az MNO is beszámolt –, amely ugyanakkor a magyar igazságszolgáltatáshoz utalja vissza annak eldöntését, hogy ez valóban így van-e.

2011-ben még 22 ezer nyerőgép üzemelt, ám számuk a játékadó ötszörösére emelésének hatására négyezer alá csökkent. A parlament utóbb arról is döntött, hogy nyerőautomatákat 2012 októberétől csak kaszinókban lehet felállítani. A játéktermeket be kellett zárni, és a szórakozóhelyeken is véget vetettek a szerencsejátéknak. A vállalkozók így lehúzhatták a rolót, és dobhatták ki a berendezéseket. Ez a szövetség szerint önmagában 16 milliárd forint veszteséget okozott, míg további tízmilliárddal számoltak azért, mert a gépek telepítéséhez is beruházásokra volt szükség.

A napilap a szövetség adataira támaszkodva írta, hogy 12 ezer helyen működött nyerőgép, és a kocsmák egy részét csak azok tartották életben. Játéklehetőség híján sok helyütt elmaradtak a vendégek, és a bezárt szórakozóhelyeket nem, vagy csak nyomott áron lehetett értékesíteni. Negyvenmilliárdos veszteséggel kalkulálnak amiatt, hogy a szerencsejáték-szervező cégeket fel kellett számolni.

Ez eddig nagyjából százmilliárd, és az ellehetetlenített vállalkozások elmaradt hasznáról még szó sem esett. A szerencsejáték-szövetség azt is megpróbálta kiszámítani, hogy mekkora veszteséget okozhatott a költségvetésnek, a beszállítóknak, illetve az utcára került ötezer alkalmazottnak a nyerőautomaták betiltása. Figyelembe vették a játékadó kiesését, az elmaradt fizetéseket és a cégek elmaradt bevételeit is, és mindez becslésük szerint évente további százmilliárdos nagyságrendű tétel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.