Hónapok óta hiába várnak a kártérítésre

A károsultak felháborítónak tartják, hogy kilenc hónapja alig tud valamilyen eredményt felmutatni a felszámolást végző szervezet.

Hajdú Péter
2015. 11. 16. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan háromnegyed éve, hogy a Magyar Nemzeti Bank felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, s ezzel nyilvánosságra került a csalássorozat. Ugyanakkor még mindig sokan vannak – október végéig 9400 kárigény érkezett a felszámolóhoz –, akik hiába várnak az őket ért kár megtérítésére. A Magyar Nemzetet megkereső egyik ügyfél számára érthetetlen, hogy a hangzatos ígéretek ellenére miért toporog egy helyben a kártalanítás. Az egykori ügyfél lapunknak elmondta, az ő esetében például azonosíthatók az értékpapírok, mégsem kap sem pénzt, sem egyéb kárpótlást, és még kezelni sem tudja portfólióját. Ez azért jelent gondot, mert a vesztesége napról napra növekszik. Akadnak ügyfelek, akiknek határidős ügyleteit a megadott idő előtt zárták, pedig erre nem lett volna szükség, s ezért extra kár érte őket. E veszteségért valószínűleg senkitől sem kapnak kárpótlást. Ez egyértelműen a szakmaiatlan ügyintézésre utal a károsult szerint.

 

A Quaestor-ügyben sikerült

Annál is inkább értetlenül áll az ügyintézés lassúsága és hibái előtt forrásunk, mert a Quaestor-kártalanításnál azonnal léptek az illetékesek. (Erre hivatkozva a brókerügyek más károsultjaival együtt az Alkotmánybíróságnál támadták meg a Quaestor-kártalanításról szóló jogszabályt, mondván, indokolatlan előnyöket adnak a károsultaknak a többi brókerügy ügyfeleivel szemben.) A Buda-Cash ügyében viszont a felszámolónak 9 hónap alatt sem sikerült tisztázni, pontosan kinek a nevén és milyen értékpapírok találhatók.

Szerettünk volna a legfrissebb fejleményekről is beszámolni, de a jegybank felügyeleti hatósága az ellenőrzése alatt működő és a felszámolást intéző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-hez irányított. A szervezet azonban megkeresésünkre egyáltalán nem reagált. Legutóbbi, szeptember 18-i közleménye szerint a hiánytalanul meglévő pénzügyi eszközök kiadása során eddig 2600 ügyfélt értesítettek, s mintegy 4 ezer átutalást teljesítettek. Az ügyintézést nehezíti a közlemény szerint, hogy sokan értékpapírszámla-szerződés nélkül jelennek meg a felszámolónál, aki egyébként a személyes megjelenés nélküli azonosítás lehetőségére is felhívta a figyelmet.

Egy másik Buda-Cash-károsult arra mutatott rá, hogy a személyes megjelenés nélküli azonosítási lehetőségre már hónapokkal ezelőtt föl kellett volna hívni az érintett értékpapírszámla-tulajdonosok figyelmét, mert ez jelentősen gyorsíthatta volna a kártalanítási folyamatot. A károsult egyéb szakmai hibákat is felfedezni vélt a felszámoló munkájában. Az egyiket például a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) is felrótta a felszámolónak, s ennek eredményeként a hibát később korrigálták. A probléma lényege, hogy egyes – a felszámolás indításakor hiánytalanul meglévő, de azóta pénzre váltott – értékpapírok után járó összeget is arányosítva – mintha készpénzről lenne szó – akarta fölosztani a felszámoló. Erre pedig csak a felszámolás indításakor meglévő készpénzállomány tekintetében lett volna lehetőség az érvényben lévő szabályok szerint.

A február végén kitört botrányban hozzávetőlegesen majd 95 milliárd forintos kárt állapítottak meg, amelynek legnagyobb része – hozzávetőlegesen 62 milliárd forint – a brókercéghez közel álló DRB-bankcsoport számláiról hiányzott. Az innen eltűnt pénz jó részét az Országos Betétbiztosítási Alap kifizette a károsultaknak. A nyoma veszett értékpapírok után pedig a Befektetővédelmi alap (Beva) fizet majd, ha felszámolónak sikerül megállapítani, pontosan mely papírok léteznek és adhatók ki a tulajdonosoknak, s melyek tűntek el. A Beva egyébként eddig megközelítőleg 18 milliárd forintot különített el erre a célra. Kérdésünkre a szervezet azt közölte, október végéig 9400 kárigény érkezett hozzájuk, de a kártalanítás csak akkor kezdhető el, ha a felszámoló átadta nekik az ahhoz szükséges adatokat: azaz világossá válik, mennyi a kiadható ügyfélvagyon, és mekkora összegben kell kártalanítani a hiányzó értékpapírok után az ügyfeleket.

A Buda-Cash-vagyon felmérésének végeredményéről egyelőre tehát nem tudni semmi biztosat. Az azonban bizonyos, hogy a Világgazdaság híre szerint november 20. és december 7. között 13 egykori Buda-Cash-autóra licitálhatnak az érdeklődők. Ha a kikiáltási áron kelnek el a gépkocsik, akkor mintegy 35 millió forint bevétellel számolhat a felszámoló, ami csupán csepp a tengerben.

Hogy pontosan miként áll a Nemzeti Nyomozó Iroda által irányított vizsgálat az ügyben, ezt nem tudni: az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata nem válaszolt ezzel kapcsolatos megkeresésünkre. A Fővárosi Főügyészség azonban közölte a Magyar Nemzettel, hogy a felügyeletük alatt folyó nyomozás határidejét 2015. december 23-áig meghosszabbították. Jelenleg 11 gyanúsított ellen folyik eljárás, közülük négyen vannak előzetes letartóztatásban. Az idén március 18-án eljárás alá vont V. Péter vezérigazgató, Gy. János és T. Péter Árpád vezérigazgató-helyettesek 2015. december 11-ig biztosan nem kerülhetnek szabadlábra. A negyedik gyanúsított – aki a Nol.hu értesülése szerint P. Zoltán, a Buda-Cash alapítója – október 2-án került előzetes letartóztatásba. Ő jövő év február 2-ig biztosan a rendőrség vendégszeretetét élvezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.