Nem hagyják magukat a Lufthansa légiutas-kísérői

A Lufthansa kedden keresetet nyújtott be a düsseldorfi és a darmstadti munkaügyi bíróságon.

MTI
2015. 11. 10. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akció válaszlépés arra, hogy a Lufthansa kedden keresetet nyújtott be a düsseldorfi és a darmstadti munkaügyi bíróságon, kérve, hogy minősítsék törvénytelennek a munkabeszüntetést.

Nicoley Baublies, az Ufo vezetője már a sztrájk megkezdése előtt közölte, hogy a sztrájk „intenzitása” attól is függ majd, hogy tesz-e a vállalatvezetés jogi lépéseket vagy hajt-e végre „provokációkat”.

Baublies a munkabeszüntetés kiszélesítésének bejelentésével egy időben azonban azt is közölte, hogy a szakszervezet „akár perceken belül” befejezi a sztrájkot, ha a Lufthansa vezetése nyilvánosan bejelenti, hogy feltétel nélkül hajlandó békéltető-közvetítő közreműködését elfogadni. Carsten Spohr, a német légitársaság vezérigazgatója egyelőre csak azt helyezte kilátásba, hogy kész egy csúcsszintű találkozóra, ha az Ufo beszünteti a sztrájkot.

Az Ufo pénteken hirdetett meg egyhetes munkabeszüntetést. A sztrájk eddig széles körű volt ugyan, de nem terjedt ki a Lufthansának a három legnagyobb német repülőtérről induló összes járatára. A vita a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik.

A Lufthansa állítólag a már alkalmazásában álló dolgozók esetében kész elfogadni a szakszervezet anyagi követeléseit, az újonnan belépőknek azonban csak alacsonyabb, a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX kosarában szereplő cégekéhez hasonló – alacsonyabb nyugdíjat jelentő – feltételeket hajlandó biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.