Varga: Hazánk szorosabban együtt fog működni Németországgal

A német gazdaság szereplői szövetségesként tekintenek a visegrádi országokra.

MTI
2015. 11. 02. 22:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország felismerte, hogy tovább erősítheti gazdasági versenyképességét a közép-európai országokkal folytatott együttműködéssel – mondta a miniszter, aki részt vett a régió és Németország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésével foglalkozó külgazdasági szövetség (Osteuropaverein der deutschen Wirtschaft) konferenciáján, és tárgyalt a német gazdasági és a pénzügyi tárca vezetőjével, Sigmar Gabriellel és Wolfgang Schäubléval.

A tárgyalásokon megállapodtak abban, hogy Magyarország és Németország szorosabban együttműködik a digitális átalakulás gazdasági vonatkozásait – azaz a „4.0-s ipar” kialakulásának vagy negyedik ipari forradalomnak is nevezett folyamatot – érintő ügyekben.

A német gazdaság számára is egyre fontosabb a „digitális platform”, a digitalizáció révén keletkező adattömeg felhasználása, és ezen a területen rendszeres egyeztetés kezdődik a nemzetgazdasági tárca és a német gazdasági minisztérium között – mondta Varga Mihály.

Hozzátette, hogy ebben az ügyben teljes „nézet- és érdekazonosság van”, és míg a német kormány a német cégeken, a magyar kormány a hazai cégeken keresztül ösztönzi az új technológiák versenyképességet erősítő elemeinek terjedését, az együttműködés fontosságát pedig önmagában is mutatja az a tény, hogy Magyarországon hatezer német cég működik.

A tárgyalásokon áttekintették a Volkswagen konszern körüli dízelbotrányt, és nyugtázták, hogy az autópiacon egyelőre nem következett be „olyan jellegű változás, amelyet korábban feltételeztek” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Tárgyaltak az európai monetáris unió kialakításának fejleményeiről is, amelyekkel kapcsolatban Magyarországnak az euróövezeten kívüli uniós tagállamként fontos érdeke, hogy csak olyan döntéseket hozzon az 19 euróövezeti ország közössége, amelyek vállalhatóak azon 9 uniós ország számára, amelyek még nem tagjai az övezetnek. Ebben Németország továbbra is támogatás nyújt, ez pedig „fontos üzenet” Magyarországnak, illetve a visegrádi országok közül még Lengyelországnak és Csehországnak is – mondta Varga Mihály.

A magyar és a német kormány az európai migrációs válság ügyében a meglévő nézetkülönbségek ellenére egyetért abban, hogy európai megoldásra van szükség, és ennek előfeltétele a beáramlás kontrollálása és megállítása – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály kiemelte: a német vezetők azt is egyre inkább felismerik, hogy kulcsfontosságú az uniós külső határok, mindenekelőtt a görög–török határ védelme.

Továbbá közös meggyőződés, hogy az EU felé vezető migrációs útvonal legfontosabb szakaszán, Törökországban a vasárnapi választások révén megszilárdulhat a politikai helyzet, és egy stabil kormány létrejöttével „prioritást kaphat” a Görögországgal közös határ ellenőrzése.

A magyar és a német kormány Oroszország szerepéről is egyformán gondolkodik, mindkét fél úgy véli, hogy szükség van Oroszországra a globális kérdések, így a szíriai helyzet megoldásához. Ugyanakkor elengedhetetlen az ukrán válság rendezésére kidolgozott minszki megállapodások betartása, ez azonban nemcsak Oroszországon, hanem Ukrajnán is múlik – mondta a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók enyhítésének előfeltétele a minszki egyezményekben foglaltak végrehajtása.

„Mindenki érzi, hogy Európa az utóbbi 25 évben példa nélkül álló kihívással került szembe” – mondta Varga Mihály arra a felvetésre, hogy berlini látogatása azt mutatja, az európai migrációs válság gazdaságpolitikai ügyekkel foglalkozó miniszterek tárgyalásain is kiemelt téma.

A válság miatt „kiéleződtek az európai együttműködés, az uniós döntéshozatal kérdései, és ebben lehetnek félreértések, amelyeket érdemes tisztázni” – tette hozzá.

Rámutatott, hogy tárgyalópartnerei más-más politikai oldalt képviselnek – Sigmar Gabriel a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Wolfgang Schäuble a konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb vezetője –, mégis mindkét tárgyaláson „azokat a pontokat tudtuk keresni, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést”.

Különösen a Sigmar Gabriellel folytatott megbeszélésen volt érezhető, hogy „valóban vannak nézetkülönbségek, de ezek ellenére is azt kerestük, hogy hogyan tudjuk egymás álláspontját megérteni” – mondta Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.