Az uniós pénztől függ a gazdaság

A szakértők arra számítanak, hogy a GDP növekedési üteme jövőre csupán 1,7 százalék lesz majd.

Wiedemann Tamás
2015. 12. 09. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pesszimista jövőt vázolt fel legfrissebb elemzésében a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB), amely szerint drasztikusan visszaeshet a magyar gazdaság növekedési üteme a következő években. Romhányi Balázs, az intézet vezetője szerint a tavalyi gazdasági növekedést támogató egyedi tényezők fokozatos kifutásával a bruttó hazai termék (GDP) bővülésének üteme az idén 2,9 százalékra, majd a következő években 1,5-1,8 százalékra mérséklődik.

A KFIB szakértői arra számítanak, hogy az európai uniós források felhasználása jelentősen gyorsulni fog, ennek ellenére a GDP növekedési üteme jövőre csupán 1,7 százalék lesz majd. Romhányi Balázs szerint ennek az az oka, hogy a kormányzat és az EU által finanszírozott projektektől eltekintve a rendkívül kiszámíthatatlan gazdasági környezetben sem a vállalatok, sem a lakosság nem fog érdemi beruházásokat megvalósítani a gazdaságban.

A szakértő arról is beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az idei, mintegy 2000 milliárd forintos uniós támogatás lehívása után jövőre eredetileg csak 1015 milliárdnyi uniós pénzzel számolt, azonban ez drasztikusan visszavetné a gazdasági növekedést. Kormányzati nyilatkozatok szerint a kabinet most már arra számít, hogy jövőre sem lassul az uniós kifizetések üteme, így az elérheti az idei mértéket, vagyis ismét az EU-s támogatások gyorsított ütemű lehívásával pörgetné fel a kabinet a GDP bővülését.

Romhányi Balázs szerint a büdzsének kényelmes helyzetet teremtenek az EU-s források, mivel 15 százalékos állami önrész mellé 85 százalékos uniós finanszírozás társul.

– Ha az állam 100 milliárd forintot költ el társfinanszírozásra, az EU-források segítségével 667 milliárd forint értékű projekt valósul meg, ami 40 százalékos importhányadot feltételezve 400 milliárd forint értékű GDP-növekedést jelent. Ebből – áfa nélkül – 30 százalékos adórátával számolva 120 milliárd forint adóbevételi többlet keletkezik, vagyis a költségvetési egyenleg még javul is – közölte a szakember. Az intézet vezetője szerint ezzel a módszerrel mindenfajta rövid távú költségvetési kockázat nélkül lehet élénkíteni a gazdaságot. Ez azonban ördögi kör, mert minél inkább sikerül felgyorsítani az új, 2014–2020-as időszak forrásainak lehívását, annál inkább torzulni fog a hazai gazdaság szerkezete ahhoz képest, amilyen tisztán piaci körülmények között kialakulhatna.

A gazdaság hosszú távú növekedési kilátásait termelési oldalról a magánszektor tőkeállománya, a vállalati szektorban foglalkoztatottak létszáma és termelékenysége határozza meg. – Bár az elmúlt években (nagyrészt az EU-források lehívása, kisebb részben az egyedi nagy fejlesztések miatt) a beruházások reálértéke gyorsan növekedett, ezen belül egyre inkább az állami fejlesztések váltak dominánssá, ez pedig kiszorította a magánszektor beruházásait – tette hozzá.

Romhányi Balázs szerint emellett a magánszektor beruházásairól sem kapunk reális képet, mivel az állami beruházásokhoz tartozó megrendeléseket magáncégek teljesítik.

Komoly gondok vannak a munkaerőpiacon is: a KFIB szakértője szerint jelenleg két statisztikai módszertan, az intézményi statisztika és a munkaerő-felmérés (mef) alapján mérik a foglalkoztatottak számát. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a mef szerint gyűjt adatokat, vagyis a hivatal munkatársai becsengetnek a mintába került lakásokba, és az ott lakóktól megkérdezik munkaerő-piaci helyzetüket. Foglalkoztatottnak az minősül, aki legalább egy órát dolgozott pénzért a megelőző héten. Az intézményi felmérésben a KSH a vállalatoktól, költségvetési szervektől gyűjti be az alkalmazottak létszámát. Ez azonban nem tartalmazza az egyéni vállalkozókat, a külföldi telephelyen dolgozókat, vagy a segítő családtagokat.

Miután az intézményi alkalmazottak nagyságrendileg 70 százalékát adják a mef szerinti összes foglalkoztatottnak, a két idősornak valamennyire együtt kell mozognia. Óriási különbség van azonban a két adat között, mivel a versenyszektor teljes létszámnövekedése (közmunkások és külföldön foglalkoztatottak nélkül) 2011–2014 között a mef szerint 294 ezer, míg az intézményi statisztika szerint mindössze 3 ezer fő volt.

– Korábban is volt szó arról, hogy a két statisztika széttart, mostanra azonban már jelentős a különbség. Valamelyik statisztika hibás, és az a legszörnyűbb, hogy a KSH-t nem zavarja – hangsúlyozta Romhányi Balázs, aki szerint valószínűleg 200 ezerrel becsülik felül a versenyszektorban foglalkoztatottak számát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.