Drága lehet az ingyenhitel

Nagyot csalódhat, aki hitelt felvéve vásárol nagy értékű karácsonyi ajándékot, és nem figyel oda a részletekre.

Hajdú Péter
2015. 12. 08. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik a karácsony, s egyre erőteljesebb a vásárlási láz. Ebben az időszakban sokan vesznek nagy értékű számítógépet, tévét, háztartási gépeket, amit sok esetben nem tudnak saját zsebből kifizetni, ezért hitelekben gondolkodnak. S bár gyorskölcsönökkel, kedvező kamatozású vagy egyenesen ingyen- és online hitelajánlatokkal bombázzák az e-mail fiókokat és postaládákat, a döntés előtt érdemes jól megnézni, mibe vág bele az ember. Az ajánlat ugyanis nem mindig az, aminek látszik.

Előfordul, hogy a fogalmakkal nincs tisztában a vásárló. Ha ugyanis nulla forint kamattal hirdetnek egy terméket, az egyáltalán nem biztos, hogy költségmentes. Mert előfordulhat, hogy kamatot valóban nem számol fel a kölcsönt nyújtó bank, de egyéb költségeket igen. Ezért érdemes a teljes hiteldíjmutatót (thm) figyelni az ajánlaton, mert abba kötelesek minden költséget beleszámítani. Bevett szokás például, hogy a kamat ugyan nulla forint, de kezelési költségként, hitelnyújtási díjként vagy egyéb elnevezéssel akár a teljes vételár tizedét is felszámítják.

A szakemberek is arra hívják fel a figyelmet: nagyon meg kell gondolni, mielőtt hitelből vásárolna ajándékot az ember. Vannak, akik egyenesen tiltanák, hogy csak azért igényeljen kölcsönt valaki, mert ajándékot szeretne vásárolni, vagy mert jutányos áron lehet hozzájutni valamilyen termékhez. A személyi kölcsönök és egyéb hitelek futamideje ugyanis fél évtől hat-hét évig tart, s nem a lakáshiteleknél megszokott néhány százalékos kamatot számítják fel utánuk, hanem akár több tucat százalékot is évente.
De még ha valóban ingyen van a hitel, akkor is csalódhat az ember. Sok esetben ugyanis már eleve úgy állapítják meg az ingyenhiteles termék árát, hogy abban benne van a kölcsön kamata is. Ezért a vásárlás előtt érdemes körbenézni a webáruházakban, illetve árukereső oldalakon, mert előfordulhat, hogy jelentősen olcsóbban megkaphatja az ember a terméket, ha azonnal kifizeti.

A PrivátBankár.hu felmérése szerint a tavalyi karácsonyhoz képest hét százalékkal többe kerül a nagybevásárlás. Tavaly év végéhez képest nagyot, 80 százalékot ugrott az alma ára, de a krumpli is sokat drágult: 47 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor, de a rizsért is 30 százalékkal kell többet fizetnünk. 10 százaléknál magasabb árcsökkenés három terméknél (a tejnél, a párizsinál és a Túró Rudinál) volt megfigyelhető. Ennél kisebb mértékben csökkent a tojás, a sajt, a pezsgő és az ásványvíz ára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.