Így lehet pénzt keresni nyaralás alatt

Az ünnepek idején éri meg leginkább az Airbnb a lakástulajdonosoknak.

Horváth Attila
2015. 12. 19. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti, Airbnb-n kivehető lakások mindössze öt százalékára lehet már csak helyet foglalni néhány nappal a karácsonyi ünnepek kezdete előtt. A csak kiadásra szánt átlagos, belvároshoz közeli ingatlanokat egy hétre ketten átlagosan százezer forintért vehetik ki. Ennél van valamivel olcsóbb és jóval drágább lehetőség is, de egy megfelelően felszerelt, viszonylag modern, átlagos lakás éjszakánkénti ára fejenként 5–7 ezer forint a fővárosban.

A The Washington Post szeptember 23-án írt arról, hogy egy 6500 szállodai főt képviselő szervezet jelentős veszélynek tekinti a dolgozók állásának szempontjából az Airbnb terjeszkedését. A cég tanácsadójának elmondása szerint nem ritka, hogy a hirdetések feladói egynél több ingatlanban való szállást hirdessenek, a legaktívabb 79-et számlál.

A cég szülővárosában, San Franciscóban törvényjavaslatot terjesztettek be, mellyel mérsékelnék a szállások használatát. A javaslat mellett állók szerint az Airbnb elmélyíti a városban amúgy is eluralkodott lakáshiányt.

Akár 80 millió szállásfoglalás bonyolódhat az Airbnb-n keresztül az év végéig – írta a Reuters, ami a tavalyi 40 milliós forgalom dupláját jelentené.

Magyarországon nemcsak a fővárosban pörög a lakáspiac, hanem számos vidéki nagyvárosban is. A befektetők már mindenütt megjelentek, egyes borvidékek központjában pedig már az eddig csak a fővárosban taroló, turistákat célzó, rövid távú lakásbérbeadás is egyre elterjedtebb.

Mint megírtuk, a rendszer egyszerű: az internetes felületen beírjuk, hogy melyik városban szeretnénk megszállni, hány napot maradunk, és ki kell választanunk a számunkra megfelelő árkategóriát. Budapesten egyelőre az olcsóbb és a közepes árú szobák iránt nagy a kereslet. Nyár közepére a tavaly decemberi 1500-ról 7000-re ugrott azoknak a fővárosi lakásoknak a száma, amelyeket a többnyire néhány napot a városban töltő turisták kiszolgálása céljából adnak ki a tulajdonosok. A rendszert a lakástulajdonosok kétféleképpen használják. A legtöbben csak azért vesznek lakást, hogy azt utána kiadják, vagyis befektetésként tekintenek rá, ami néhány év alatt vissza is hozhatja az árát. A másik típusba azok tartoznak, akik olyankor adják ki azt az épületet, lakást, amelyben maguk is élnek, amikor nincsenek otthon, vagy ha van egy üres szobájuk.

– Mivel mindkettőnk szülei vidéken élnek, így hazautazunk hozzájuk karácsonykor a feleségemmel. Szerencsére a két ünnep között nem kell dolgoznunk, akár egy hétnél tovább is távol lehetünk. Ilyenkor mindig kiadjuk a lakást az Airbnb-n. Húsvétkor hasonló a helyzet, illetve akkor, ha hosszabb szabadságunk alatt elutazunk – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő lakástulajdonos. Az épület nincs messze a belvárostól, a IX. kerületben, a metrómegállóhoz közel található. Így valamivel olcsóbban adják ki az átlagnál, az 50 négyzetméteres lakásért húszezer forintot kérnek egy éjszakára, plusz ötvenezer forint kauciót. A két szoba maximum négy főnek adható ki, ennél több vendéget nem engednek a lakásukba.

– Az Airbnb-nek rendkívül jó a honlapja, alapos az értékelési rendszere, így akinek kiadjuk, azt könnyen tudjuk ellenőrizni. A vendégeink megbízhatóak, eddig semmilyen kár sem ért bennünket – tette hozzá olvasónk, aki feleségével egy hét alatt így mintegy százezer forintot keres az egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtása miatti adóteher befizetésével együtt.

Ha valaki a kaució ellenére félti az értékeit, az Airbnb saját szolgáltatásával, a garanciaprogrammal védheti magát. Ez arra az esetre vonatkozik, ha a vendégek a kaució összegét meghaladó értékben tesznek kárt az adott ingatlanban, illetve ha a házigazda nem állította be ezt a funkciót a honlapon. A készpénzt, az értékpapírokat, a gyűjtemények darabjait, a ritka műalkotásokat, az ékszereket, a háziállatokat azonban nem fedezi az összeg. A programban való részvételhez egyébként nem kell semmit sem tenni, december 10-én automatikusan életbe lépett, nem kevesebb mint 280 millió forintos értékhatárig.

Nyáron az adóhatóság egyébként komoly ellenőrzéseket végzett az airbnb-s és hasonló szálláshelyek körében. Az ilyen típusú kiadás nem bérbeadásnak, hanem egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtásának minősül, ezért adóköteles. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal akkor figyelmeztetett mindenkit: aki nem ad számlát, egymillió forintig terjedő bírságra, aki pedig engedély nélkül végzi a tevékenységet, további bírságra számíthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.