Ismét rengeteg olajat adtak el a szaúdiak

Egy jelentés szerint jelentősen nőtt a szaúdi olajexport, folytatódhat a vetélytársak kiszorítása?

MNO
2015. 12. 20. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távirati iroda összefoglalója szerint a különböző nemzetközi energetikai szervezetek adatait összegző, 2001-ben létrehozott Joint Oil Data Initiative (JODI) azt közölte vasárnap a honlapján, hogy az októberi szaúdi olajkivitel napi 7,364 millió hordó volt, ami napi 253 ezer hordóval múlta felül a szeptemberi szintet. Eközben a szaúdi olajtermelés napi 10,276 millió hordóra bővült októberben az előző havi 10,226 millió hordóról.

A szaúdi olajtermelési és exportadatok azért fontosak, mert az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja.

Az olaj ára a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) december 4-i féléves bécsi tanácskozása óta szinte minden egyes kereskedési napon csökkent. A tanácskozáson nem született megállapodás a szervezet termelési kvótájáról, így a korábbi, napi 30 millió hordós küszöbérték maradt érvényben.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 36,88 dolláron zárt, két héttel korábban, az OPEC ülésének napján 43 dolláron fejezte be a napot.

Az OPEC tavaly nyár óta az olajár szabályozása helyett világpiaci részesedésének megvédését helyezte termelési politikája előterébe. A cél a magas költséggel termelő új források, például az amerikai palaolaj kiszorítása a világpiacról.

Ahogy azt Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója az MNO-nak elmondta: az Egyesült Államok palaolaj-kitermelését vagy legalábbis az új lelőhelyek megnyitását sikerült is ellehetetleníteni az új taktikával, az azonban kétséges, hogy az OPEC-országok elegendők-e az orosz kapacitás jelentősebb részének – mintegy felének – helyettesítésére. Oroszország gazdasága nagyon nagy mértékben függ az energiahordozók eladásától, így az alacsony árszintek már eddig is rengeteg gondot okoztak Moszkvának. Számukra ugyanis a hordónkénti 50 dolláros ár alatt már nagyon keserves kitermelni, ez maximum a kitermelés költségeit biztosítja, profitra és fejlesztésekre ebből már nem jut.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.