Túlárazás a vadasparkban

Csak papíron került 265 millióba egy szegedi játszótér informatikai fejlesztése.

Gidró Kriszta
2015. 12. 07. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 265 millió forintba került papíron a Szegedi Vadasparkban kialakított játszótér, illetve az az informatikai fejlesztés, amelynek során interaktív sétarendszert alakítottak ki. A kivitelező Titan Project’s House Kft. 185 millió forintnyi uniós támogatást nyert el egy, a parkban megvalósítandó turisztikai célú fejlesztésre. A pénzből játszóteret építettek, illetve létrehoztak egy úgynevezett interaktív sétarendszert.

Ez utóbbi lényegében ötven darab táblagépet jelentett, illetve az azokhoz szükséges szoftvert. A terv az volt, hogy a látogatók a bejáratnál kézbe veszik a tabletet, és az egyes kifutóknál annak segítségével pluszinformációkat tudhatnak meg az állatokról. A szoftver elvileg sétaútvonalakat is ajánlott az érkezőknek.

A túlárazás úgy derült ki, hogy az egyik szegedi szocialista képviselő a saját választókerületében szeretett volna új játszóteret építeni, és ezért az interneten keresgélt a lehetőségek között. Az egyik játszótéri játékok forgalmazásával foglalkozó cég oldalán referenciaként találta meg a vadasparkba is telepített játékokat. A honlapon található árakat összeadva kiderült, hogy a Titan legfeljebb húszmillió forintot költhetett el a parkban lévő játékokra. A tabletek és a hozzájuk tartozó szoftver sem kerülhetett sokkal többe – állította a képviselő. Ménesi Imre az ügyben az ügyészségen is feljelentést tett, illetve az Európai Unió csalás elleni hivatalához is fordult.

A túlárazást a cég ügyvezetője közleményben tagadta; mint közölte, a legtöbbe éppen a szoftver került. Vahl Rezső azt írta, hogy a szoftver egyedi, világszínvonalú, s fejlesztésének költsége százmilliós nagyságrendű volt. A projekt része volt emellett több napelemes, egyedi fejlesztésű érintőképernyős látogatótájékoztató konzol is.

A cégnek egyébként a játszótér mintegy 500 négyzetméteres területéért bérleti díjat kellene fizetnie, évente nagyjából nyolcmillió forintot. A játszóteret a vadasparki belépőn fizetett 400 forintért cserébe használhatták a látogatók, és ugyanekkora volt a tarifája a tablet használatának is. A cég viszont idén januártól nem fizetett bérleti díjat, és a tabletek karbantartásáról, illetve a szoftver frissítéséről sem gondoskodott. A játszótér a vadasparkban így hivatalosan zárva tart. Bejáratánál egy felirat fogadja a látogatókat, amelyben felhívják a figyelmüket, hogy a játszóteret nem a park üzemelteti, az üzemeltető jelenlétének hiányában pedig csak saját felelősségre használhatók a játékok.

Idén áprilisban egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium a szabálytalanságok miatt elrendelte az uniós támogatás összegének és kamatainak visszafizetését. Közben a Szegedi Vadaspark a bérletidíj-tartozás miatt felszámolási eljárást kezdeményezett a Titan ellen. A felszámolás szeptemberben meg is kezdődött, a cég akkori tartozása majdnem 200 millió forint volt. Az ügyben több mint egy éve nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi igazgatósága is költségvetési csalás gyanúja miatt. A vadaspark egyébként a város egyik legsikeresebben működő cége. Az állatkert folyamatosan fejlődik, szakmai szempontból is kifejezetten jól működik. Nemzetközi elismertségét támasztja alá az a tény, hogy több állatot is a nemzetközi fajmegmentő program keretében tartanak. A látogatók visszajelzései alapján Szeged egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.