Visszafogják a bankok a növekedést

Továbbra is a régiós hitelpiac sereghajtói vagyunk, csak a lakáskölcsönök mennek igazán.

Hajdú Péter
2015. 12. 05. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai bankok a hitelezésen keresztül visszafogják a magyar gazdaság növekedését – erősítette meg korábban is hangoztatott véleményét a Magyar Nemzeti Bank. A Hitelezési folyamatok című kiadvány bemutató sajtótájékoztatóján elhangzott, ez nem csupán a vállalati beruházásokat korlátozza, de a lakossági fogyasztásra is negatívan hat. A jegybank által alkalmazott mutató, a pénzügyi kondíciós index (PKI) értéke az előző időszakhoz képest tovább romlott, amiből következik, hogy kedvezőbb hitelezési környezetben a GDP növekedése is magasabb lehetett volna.

Ezzel együtt bizakodásra ad okot, hogy a harmadik negyedévben élénkülni látszik a nagyvállalati hitelkiáramlás. Igaz, ez annak köszönhető, hogy a tavasszal újrakötött kölcsönszerződések eddig kihasználatlan részét októberben elkezdték lehívni a nagyvállalatok. Ennek 200 milliárd forintos értéke tornázta fel 1,8 százalékos pluszba a nagyvállalatok hitelfelvételét. A kis- és középvállalkozások hiteligénye viszont valóban tovább bővült: szeptember végén 3,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ebben jelentős szerepe volt a növekedési hitelprogramnak (NHP): októberben e szerződések értéke kiugróan magas, 134 milliárd forintnyi volt. Mindent összevetve azonban még mindig messze a régiós átlag alatt marad a vállalati hitelállományok bővülése.

A piaci versenynek köszönhetően csökkentek a kamatfelárak, és ezzel párhuzamosan enyhültek a vállalati kölcsönfeltételek, de még mindig szigorúak. Ennek oka, hogy a válságot követően annyira visszafogták hitelezésüket, és annyira megszigorították a kritériumokat a bankok, hogy a mostani enyhítés dacára még mindig nem vonzóak a vállalkozások számára. Ami élénkülés mutatkozik, az elsősorban a hosszú lejáratú hiteleknél tapasztalható, és a várakozások szerint e terület további élénkülésére lehet számítani.

A háztartásoknak nyújtott új kölcsönök nagysága emelkedést mutat, ugyanakkor a hitelállomány továbbra is csökken, a régen felvett hitelek jelentős visszafizetési ütemének köszönhetően. Így összességében 67 milliárd forinttal, azaz 15 százalékkal csökkent a lakosság eladósodottsága. Ha nem vennénk figyelembe a bankok elszámoltatásának egyszeri hatását, akkor mindössze 4,5 százalékos lenne a csökkenés mértéke. A részletek azt mutatják: ugyan az összes kölcsönfajta iránti igény emelkedőben van, valójában azonban a lakáshitelek húzzák a piacot. Ezen a területen 25-30 százalékos bővülés figyelhető meg az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. Így az új hitelkihelyezés összességében 18 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A bővülést a folyamatosan emelkedő kereslet húzta, és ezt a hatást erősítették az alacsony kamatok is. A várakozások azt mutatják, a fogyasztási kölcsönök dinamikus bővülésére is számítani lehet a jövő év első felében. A lakossági hitelek felvételét kifejezetten ösztönözte az alacsony kamatkörnyezet, ráadásul visszaestek a költségek és a banki felárak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.