Kiderülhetnek a paksi titkok

Új törvény megalkotására kötelezte az Európai Bizottság a magyar kormányt.

Illés József
2016. 02. 27. 7:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fel kell oldania a kormányzatnak a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos szerződések egy részének a titkosítását. Az EB döntése értelmében ugyanis a közösségi jogrenddel ellentétesek a magyar atomtörvény azon rendelkezései, amelyek szerint a bővítéssel kapcsolatos összes szerződés és megalapozó dokumentum titkos – tudtuk meg a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselőjétől. Jávor Benedek elmondta: tavaly nyáron panasszal fordult a bizottsághoz, mert úgy gondolta, hogy a paksi beruházás kapcsán megalkotott rendelkezés egyaránt ellentétes a magyar alaptörvénnyel és az uniós jogi szabályozással. Az Európai Unió testülete megvizsgálta a beadványát, és még a múlt év őszén jelezte, hogy a titkosítási rendelet valóban sérti a közösség előírásait.

Az EB szerint nem egyeztethető össze az információs szabadságra vonatkozó belső szabályozással, hogy általában titkosított mindent a kormány az építkezéssel összefüggésben. Az Európai Unió direktívái szerint viszont pontosan meg kell jelölni és ki kell takarni az üzleti és a nemzetbiztonsági okokból titkos szerződésrészleteket, a dokumentumok többi részét pedig nyilvánossá kell tenni. Emellett az úgynevezett piloteljárásban indított vizsgálat során az is kiderült, hogy a magyar kormányzat által alkalmazott általános titkosítás nem felel meg a környezeti információk nyilvánosságát és a társadalmi részvétel lehetőségét biztosító, úgynevezett aarhusi egyezménynek sem.

A PM képviselője arról is beszámolt, hogy az EB a napokban egyeztetéseket folytatott a magyar kormánnyal, és új, a közösségi jogrendbe illeszkedő jogszabály megalkotására kötelezte a kabinetet. A testület a jogalkotás menetrendjét is előírta. Meghatározta, hogy a kormányzatnak még februárban, vagyis napokon belül be kell nyújtania az általános titkosítást feloldó törvényjavaslatot a parlamentnek. Az új rendelkezést márciusban el kell fogadnia az Országgyűlésnek, és a jogszabálynak legkésőbb áprilisban hatályba kell lépnie.

– Arra nem lehet számítani, hogy a kormányzat az Oroszországgal a két új reaktor megépítésére, üzemeltetésére, illetve karbantartására kötött valamennyi szerződést nyilvánosságra hozza – jegyezte meg az ellenzéki politikus, hozzátéve: a magyar kormányzat ugyanis következetesen igyekszik eltitkolni a beruházás részleteit. Holott a hozzávetőleg 3600 milliárd forintos építkezés évtizedeken át óriási pénzügyi terhet jelent majd a magyar társadalomnak. Emiatt az adófizetőknek tudniuk kell, hogy az építkezésben milyen vállalkozások vesznek részt, és a beruházásra szánt hatalmas összeg hova kerül. Emellett az új atomerőmű csaknem egy évszázadra meghatározza az ország energiaellátási rendszerét is. Így a lakosságnak jogában állna megismerni a beruházás valamennyi részletét.

Jávor Benedek szerint ugyanakkor számos, az építkezés előkészítését megalapozó dokumentum és tanulmány nyilvánosságra kerülhet a titkosítás feloldását követően, és ennek eredményeként legalább részben megismerhetik az emberek a két új, 1200 megawattos reaktor építésének körülményeit. Az EP-képviselő hozzáfűzte, felháborítónak tartja, hogy ismét az EU bizottságának kell megvédenie a magyar állampolgárok érdekeit a kormánnyal szemben. A politikus kijelentette: amint hatályba lép az új jogszabály, azonnal ki fogja kérni az összes olyan iratot, amelynek a kiadását eddig az atomtörvényre hivatkozva megtagadták. Ezek között az előkészítő tanulmányoktól kezdve a szerződésekig számos dokumentum lesz majd, és azokat az átvételük után nyilvánosságra hozza. A képviselő megjegyezte: ha a kormány megint trükközni kezd, az EU kötelezettségszegési eljárást indíthat.

A paksi erőmű építése kapcsán több uniós vizsgálat is zajlik. A legutóbb egy brüsszeli dokumentumból az derült ki, hogy a közös uniós kereskedelmi politikát is súlyosan sértheti a paksi bővítés jelenlegi formája. Az irat szerint a bizottságnak komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a 2014. január 14-én az orosz és a magyar kormány között kötött bővítési megállapodás összhangban van-e az unió közös kereskedelempolitikájával. Emellett a közösség azt is vizsgálja, hogy a paksi beruházás részesül-e tiltott állami támogatásban. Egy további eljárás során pedig azt szeretné kideríteni az unió, hogy miért nem versenytárgyaláson választotta ki a kormány a kivitelező Roszatomot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.