Átalakítják a kafetéria rendszerét

Megkérdeztünk néhány szakértőt, mely területeket látják alkalmasnak a gazdasági növekedés elősegítésére.

Bodacz Péter–Facsinay Kinga
2016. 05. 27. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, figyelembe kívánják venni a vendéglátó-ipari ágazat részéről felmerülő igényeket, ezért olyan döntést kívánnak hozni, amely a kafetéria részbeni készpénzesítése mellett egyéb piaci szempontokat is figyelembe vesz. Mint fogalmazott, a szerdai kormányülés fő témája volt a jövő évi béremelés: az egészségügyi, rendvédelmi, szociális dolgozók, a pedagógusok, az adóhatóság és a bíróságok dolgozóinak fizetésemelése 787 milliárdba fog kerülni.

A sajtótájékoztatón Lázár János elmondta, a kormány napirendjén van, hogyan tudnák élénkíteni a gazdaságot. Ennek kapcsán cáfolta ugyanakkor a Figyelő információját, amely szerint a kormányfő válságtanácskozást hívott össze az ügyben, látva az első negyedévi alacsony, 0,9 százalékos növekedési mutatókat.

A kancelláriaminiszter azt mondta, azért nem lehet válságtanácskozásról beszélni, mert válságról szó sincs, hiszen például nem csökken, hanem nő az alkalmazásban állók száma Magyarországon.

Ugyanakkor tájékoztatott arról, hogy a gazdaságélénkítési tervek napirenden vannak, ösztönözni kellene például a fogyasztást és az autóipar termelését.

Lapunk megkérdezett néhány szakértőt, mely területeket látják alkalmasnak a gazdasági növekedés elősegítésére. Bod Péter Ákos közgazdász ennek kapcsán a magánberuházások alacsony, 16 százalék alatti arányát emelte ki, s hogy nem nem tudni, az uniós pénzből megvalósított fejlesztések mennyire termelnek értéket, mennyire alapozzák meg a későbbi gazdasági növekedést. – A magánszektort elsősorban az izgatja, hogy két év múlva is lesz-e piaca, ettől függ a jövőbeni beruházási aktivitása is. Számukra tehát az fontos, hogy látnak-e kiszámítható pályát maguk előtt, hosszabb távon is. Ám a kormány az utóbbi években oly sok adóintézkedést, tervet jelentett be, amelyek egy-egy iparág kilátásait is teljesen megváltoztatták, hogy a magánszektor inkább kivár. Ez a magatartás azért aggasztó, mert idővel ezek a fejlesztések végleg elmaradhatnak. Ezért alapvetően nem gyorsító csomagra vagy újabb adóváltozásokra, hanem nyugodtabb, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség – hangsúlyozta a közgazdász.

Pogátsa Zoltán közgazdász önámításnak tartja, ha azt hisszük, hogy az uniós támogatások nélkül is képesek lennénk tartósan évi 2-3 százalékos gazdasági növekedésre. Igaz, hogy az idén az év második felétől, a jövő év elejétől újra jelentős összegben tolják meg a hazai gazdaságot az uniós források, de egyszer ennek is vége lesz – hangsúlyozta a Nyugat-magyarországi Egyetem docense. Ezért tartja fontosnak, hogy inkább a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítására álljon át a magyar gazdaság, amihez elengedhetetlen a humántőkébe való befektetés, az oktatás és a képzés fejlesztése.

A kormányinfó gazdasági vonatkozású kérdései között szerepelt a letelepedési kötvényt kibocsátó társaságok ellenőrzésének elmaradása, valamint az, hogy a kormány felülvizsgálja-e a papírok értékesítésének módját. Lázár elmondta, hogy a letelepedési kötvény kibocsátása hasonlóképp zajlik, mint más uniós tagországokban, tehát a nemzetközi előírásoknak megfelel a rendszer.

Lázár János újságírói kérdésre szólt arról is, hogy zajlik az uniós egyeztetése annak a jogszabálynak, amely egységesíteni hivatott a dohányáruk csomagolását. A korábbi tervek szerint már május 20-án életbe kellett volna lépnie az előírásnak, a csúszást az okozza, hogy a közösség egységesen kíván fellépni a témában. Az előzmények között említette a Nagy-Britannia és a Philip Morris közötti pert, amelyet végül a szigetország nyert meg.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.