Beszállhat a GMO-üzletbe a Bayer

A készülő fúzió szakértők szerint nem veszélyezteti a magyar vetőmagpiacot.

Gyöngyösi Balázs
2016. 05. 24. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayer AG német vegyipari óriáskonszern tegnap hivatalosan is ajánlatot tett, hogy 62 milliárd dollár készpénzért felvásárolja az amerikai Monsanto agrárvegyipari céget. Az egy részvényre lebontva 122 dolláros ajánlat 37 százalékkal értékeli föl az amerikai vállalatot a május 9-i zárójegyzéséhez képest – ekkor kereste meg a Bayer először a Monsantót átvételi elképzelésével. A bejelentést követően a Bayer részvénye három százalékkal esett Frankfurtban, mert a piac úgy találja, hogy a kínált vételi ár túl nagy prémiumot tartalmaz. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele 46,3 milliárdról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről 140 ezerre emelkedne. A küszöbönálló gigaüzlet híre azért is kavart nagy port, mert a Monsanto vezető szerepet játszik a génmanipuláció-technológiában, és az egyesüléssel a német mamutcég a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. A glifozát és a génkezelt vetőmag miatt híres-hírhedt cég ellen több mint négyszáz helyszínen tüntettek világszerte a hétvégén, ez is erősítheti a Bayer részvényeseinek fenntartásait.

– Szakmai körökben már önmagában a Bayer ajánlattétele is nagy meglepetést okozott, a legtöbben azt gondolták, a Monsanto a saját lábán megállva, önállóan is bővítheti portfólióját – mondta a Magyar Nemzetnek a Vetőmagszövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Takács Géza kifejtette, az elmúlt 20-25 évben ilyen és ehhez hasonló fúziók révén csökkent a felére a piaci szereplők száma, és akárcsak a mostani esetben, rendszerint a növényvédő szerek terén sikeres vállalatok szereztek irányítást vetőmagos cégekben. Példaként felhozta, hogy egy másik meghatározó vállalkozás, a Syngenta hamarosan kínai kézbe kerülhet. Úgy látja, a magyar piacon jelentős változást nem hozhat a felvásárlás, arról nem is beszélve, hogy a szükséges engedélyek beszerzése, az átszervezés és az egységesítés reálisan három-öt évig is eltarthat. Legfeljebb annyit eredményezhet a fúzió, hogy mivel idehaza jelen van mindkét vállalat, az összeolvadásukkal csökkenhet a dolgozói létszám, a termékpaletta viszont érdemben nem szűkülhet. Takács Géza szerint fontos szempont, hogy a biotechnológiai kutatások eredményeiből, illetve a kukoricában, repcében elért nemesítési program eredményeiből a magyarországi ágazat is profitálhasson, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a Bayer fő motivációja a Monsanto GMO-s jogosultságainak megszerzése. Az viszont hátulütő, hogy egy ilyen óriáskonszern létrejötte a vetőmagpiacon is oda vezethet, hogy kihívások híján sérül a verseny.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.