Ennyit veszít a magyar gazdaság az orosz embargóval

Csaknem 300 milliárddal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 05. 08. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg 2013-ban, a tilalom bevezetése előtti utolsó teljes évben az Oroszország felé irányuló közvetlen magyar export mértéke megközelítette a 750 milliárd forintot, addig ugyanez a szám 2015-ben már csak 477 milliárd volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Ismeretes: az unió 2014 márciusa óta – a Krím jogellenes annektálására és Ukrajna szándékos destabilizációjára válaszul – több lépésben korlátozó intézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben, Moszkva pedig az európai uniós szankciókra reagálva 2014-ben importtilalmat vezetett be az uniós országokból származó gyümölcsre, zöldségre, hús- és haltermékekre.

A csörte lesújtó eredményeket hozott a magyar export számára. A már említett, csaknem 300 milliárdos kiesés javát a hagyományosan húzóágazatnak számító gépek és villamossági eszközök, valamint a vegyipari termékek kivitelének megroppanása adja. Vegyipari termékeket 2013-ban még több mint 223 milliárd értékben adtak el magyar vállalatok Oroszországba, ez a szám azonban 2015-ben már csak a 155,4 milliárdot érte el. Gépek és villamossági eszközök terén ennél is drasztikusabb a visszaesés: két év alatt az export ebben az ágazatban 271,9 milliárdról 137,6 milliárdra zuhant.

A kereskedelem korlátozása alaposan meglátszik hazánk Oroszországba irányuló élelmiszer-ipari exportteljesítményén is. A KSH adatai alapján úgy tűnik, hogy ezen a területen az állati eredetű termékek exportját sújtja leginkább az embargó. 2013 és 2015 között csaknem a harmadára esett a kivitel, 31 milliárdról 12 milliárd forintra. Az élő állatok kivitele 6,7 milliárdról 4 milliárd alá esett, de az igazán brutális visszaesés a feldolgozott húsárú területén következett be: az embargó előtti utolsó teljes évben regisztrált 24,2 milliárdról 520 millióra forintra csökkent. A visszaesés érintette az olajos magvak és olajtartalmú gyümölcsök piacát, 2013-ban 6,1 milliárd forint értékben exportáltuk őket, két évvel később már csak 4,7 milliárdos bevételt tudtunk elkönyvelni.

A tejtermékek, tojás és méz kivitele ugyan összességében 2,8 milliárdról 4,7 milliárdra emelkedett, ez azonban csekély összeg ahhoz, hogy kárpótoljon a más területen történt visszaesésért. Gabonafélékből is többet tudtak magyar cégek eladni az orosz piacra, 8,1 milliárdról két év alatt 13,7-re emelkedett az ezekért kapott összeg. Megemlíthető még a kávé, a tea és a fűszerek területén elért emelkedés is, ez azonban sokkal kisebb nagyságrendű bevételt jelent, ebben az ágazatban az export 4,6 millióról nőtt 11,7 millióra.

Az orosz piac bezárkózásának ráadásul nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett hatásai is súlyosak. Legutóbb éppen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszélt arról, hogy az orosz embargó eredményének tudható be a sertés- és a tejpiacon kialakult súlyos helyzet. Nagyon sok mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termék ragad ugyanis az unió országaiban, amelyek korábban az orosz piacon találtak gazdára – értékelte a kialakult helyzetet Győrffy Balázs. Ez a termékmennyiség dömpingáron keres vevőt az unióban. Így a sertés felvásárlási árai 260-310 forint között mozognak, míg a tej felvásárlási ára literenként 70 forint alá esett, de volt már, amikor egy liter tejért alig 50 forintot kínáltak. Az orosz embargó kapcsán a NAK elnöke úgy fogalmazott: „ezzel lábon lőttük magunkat”.

A Brüsszel és Moszkva közti csörte ráadásul pont rosszkor jött a magyar gazdaság számára, a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány ugyanis nem sokkal korábban hirdette meg a keleti nyitás politikáját. Csakhogy a kereskedelmi korlátozások miatt szinte egyből ki is esett az egyik fő célpont, Oroszország.

Noha a számok kifejezetten ijesztő képet festenek, fontos megemlíteni, hogy az importtilalom 2014-es bevezetése előtt a magyar agrárexport mindössze 3 százaléka irányult Oroszországba. Bár a helyzet nem szerencsés, a teljes magyar export értéke 2015-ben túllépte a 28 037 milliárd forintot, a 300 milliárdos kiesést ennek fényében kell értékelni.

A korlátozások miatt természetesen főleg azok a magyar vállalkozások kerültek bajba, amelyek kizárólag vagy túlnyomó részt Oroszországba exportáltak – erről korábban Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott az MNO-nak. Szerinte a legfontosabb kiviteli termékké minden ágazatban a technológia-transzfer, vagyis általunk birtokolt technológiák eladása válhat. Mint elmondta, Oroszország jelenleg az élelmiszerimport helyettesítésére áll át, így technológia szempontjából a tej-, hús-, zöldség- és gyümölcsfeldolgozáshoz kapcsolódó megoldások kerülhetnek előtérbe, de mutatkoznak lehetőségek a gépipar területén is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.