Európában az árcsökkenés az úr

Magyarországon kismértékű, 0,3 százalékos inflációt mértek a múlt hónapban.

Hírösszefoglaló
2016. 05. 19. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban az EU 28 tagországában és az eurózónában is 0,2 százalékkal csökkent a fogyasztóiár-index éves viszonylatban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint. Márciushoz képest a fogyasztói árak az EU egészében 0,1 százalékkal nőttek, az euróövezetben nem változtak. Márciusban a februári 0,2 százalékos csökkenés után zéró volt az éves infláció az EU-ban és az euróövezetben.

Az unió 17 tagállamából jelentettek negatív inflációt a múlt hónapban, ami kockázatos, hiszen a tartós árcsökkenés rossz hatással lehet az érintett országok gazdaságára, cégeinek működésére. Éves szinten a legnagyobb mértékben, 2,6 százalékkal Romániában estek a fogyasztói árak, majd Bulgária és Ciprus következik 2,5 és 2,1 százalékkal. A spanyoloknál 1,2 százalék, Horvátországban 0,9 százalék volt a visszaesés. A legnagyobbnak számító, 1,5 százalékos áremelkedés Belgiumé, a másodikat – 1 százalék – Svédországban regisztrálták.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a harmonizált fogyasztóiár-index tavaly áprilishoz képest 0,3 százalékkal, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal emelkedett az éves szintű márciusi 0,2 százalékos csökkenés, a februári 0,3 százalékos, illetve a januári 1 százalékos emelkedés után. Az áprilisi magyar 0,3 százalékos adat az EU nyolcadik legmagasabb inflációja, üteme a papírforma szerint a gazdaság számára kívánatosnak nem tekinthető, az inkább a néhány százalékos pénzromlás volna. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal emelkedtek.

Az euróövezetben a mínusz 0,2 százalékos infláció úgy alakult ki, hogy továbbra is a csökkenő üzemanyagárak húzták lefelé a számokat. Az éttermi árak emelkedése 0,13 százalékponttal, a bérleti díjaké 0,08 százalékponttal, a dohányáruké 0,05 százalékponttal növelte, az üzemanyagok árának esése viszont 0,54 százalékponttal, a fűtőolajé 0,22 százalékponttal, a gázé pedig 0,13 százalékponttal csökkentette a fogyasztóiár-indexet. Az energiaszektor árai összességében 8,7 százalékkal estek vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.