Kifulladni látszik a magyar gazdaság

A tavalyi utolsó negyedévhez képest csökkent a GDP.

Hajdú Péter
2016. 05. 14. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország gazdasági vezetésének politikai érdeke, hogy ne erősödjön a forint, vagyis hogy ne értékeljék föl a hitelminősítők hazánkat – nyilatkozta lapunknak Róna Péter közgazdász. A szakember magyarázata szerint az elmúlt évek növekedése és a külkereskedelmi mérleg jelentős javulása egyértelműen a forint eddigi gyöngítésének köszönhető. Ezek a folyamatok ugyanis segítették az exportot, megdrágították az importot, s ezzel lélegzethez juttatták a hazai gazdaságot. Hozzátette, a jegybank, illetve a gazdaságpolitika számára ez több szempontból is gondot jelent. Egyrészt egy felminősítést követően jó eséllyel erősödni fog a forint, így a jegybank pozitív eredménye veszteségbe csap át. Vagyis kiderül, hogy mégsem olyan zseniális az MNB vezetése, hiszen a forint erősödésének hatására eltűnik a nyereség. Másrészt az erős forintnak köszönhetően az export versenyképessége csökken, az import pedig olcsóbb lesz, azaz csökkenhet a külkereskedelmi többlet. Kérdésünkre Róna elmondta, nem tudni, milyen mértékben építették már be a piacok a felminősítést, az azonban bizonyos, hogy az erősítheti a forintot. Szerinte nem a magyar gazdaság érdekeit szolgálja, hogy a gazdaságpolitika nem érdekelt az erős forintban, mindez sokkal inkább a Magyar Nemzeti Bank presztízsének megtartásáért történik.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg korábban Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője, illetve hosszú cikkben elemezte a Portfólió.hu, milyen gazdaságpolitikai lépések mutatnak arra, hogy nem is olyan fontos a fölminősítés – erre az egyik nagy hitelminősítő szervezetnél, a Fitch Ratingsnél már jövő hét pénteken sor kerülhet – a gazdaságpolitikai vezetésnek. Az elemzés szerint a felminősítésre erősödhetne a forint, ami egyrészt szembemenne a jegybank egyik deklarált céljával, hogy nyereséget tudjon kimutatni, másrészt nehéz helyzetbe juttatná az exportőr cégeket.

Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora nem ért egyet ezzel a fejtegetéssel, szerinte ugyanis nem érthető, miért lenne jó, ha a magyar állampapírok besorolása a románoké alatt lenne, azaz maradnánk a bóvliban. Elismerte, a hitelminősítők besorolásának gyakorlati jelentősége jóval kisebb, mint tíz évvel ezelőtt, hiszen az ma már inkább csak a kisbefektetőket orientálja, mégis vannak olyan intézményi befektetők, amelyek figyelik a hitelminősítőket, és a felminősítés után jelenhetnek meg az országban. Vagyis értelmetlen lenne, ha bárki is a felminősítés ellen tevékenykedne, hiszen a befektetők számának növekedésével nemcsak az államnak, hanem a magyar vállalatoknak a forrásköltsége is csökkenhet: már kevésbé kockázatos Magyarországra hozni a tőkét. – Remélem, csak egy naiv feltételezés, hogy a jegybank vezetése azért ne lenne érdekelt a felminősítésben, mert a várhatóan erősödő forint miatt csökkenne vagy negatívba fordulna a nyeresége – emelte ki a professzor. – Ez ugyanis feltételezné, hogy a magánérdeket az országé fölébe helyezik. A fölröppent feltételezések zavarra utalnak, amely azért alakult ki, mert a jegybank vezetése a nemzeti bank eredménypozícióját elérendő célnak nevezte meg. Az, hogy a nemzeti bank nyereséges vagy veszteséges-e a devizatartalékon, csak technikai ügy ahhoz képest, hogy milyen a közgazdaságilag indokolt árfolyam.

Zsiday Viktor közgazdász szintén erőltetettnek tartja, hogy a kormány fiskális lazításából, illetve a jegybanknak a kamatpálya kiszámíthatatlanságát célzó kijelentéséből bárki azt a következtetést vonja le, hogy nem érdeke a jegybanknak és a kormánynak a felminősítés. Csaba László, a Közép-európai Egyetem professzora szerint ha kikerülünk a bóvliból, azzal az állampapírok kockázati szintje csökken, de nincs különösebb hatása az árfolyamra. – Az elmúlt hét-nyolc év tapasztalatai azt mutatják, hogy nem érvényesülnek a tankönyvi példák, hiszen a fizetési mérleg többlete erősebb forintot kellene eredményezzen, mégsem következett be. Szerintem a kormány számára presztízskérdés a felminősítés, ezért nincs értelme egy felminősítést elodázó politikának – fejtegette a professzor.

Gyenge forint ide vagy oda, az idei év első negyedében mért növekedési adat nem azt mutatja, hogy az árfolyamnyereség segítségével felpörgetett export nagyot lendítene a gazdaságon. Az első negyedévben ugyanis csak 0,9 százalékkal bővült a magyar GDP az előző év azonos időszakához képest, ami Görögországot leszámítva a legrosszabb mutató az Európai Unióban. Sőt a tavalyi év utolsó negyedéhez mérve már csökkenés tapasztalható. A rossz makroadat hírére azonnal gyengülni kezdett a forint, és egy euróért átmenetileg 316 forintnál is többet kértek tegnap délután a bankközi devizapiacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.