Nem zárja ki egymást a megújuló és az atomenergia

A hazai megújuló energiaipar szereplői szélmalomharcot vívnak technológiáik elterjedéséért.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 05. 18. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomerőművek és a megújuló energiaforrások létezhetnek együtt is, így lehet eldönteni, végső soron melyik lesz hatékonyabb közülük – nagyjából így lehet összegezni annak a beszélgetésnek a tanulságait, amelyen a hazai megújuló iparágak (mint a geotermális, szél- és napenergia) képviselői ültek egy asztalhoz a Zöld Műhely Alapítvány és a Heinrich Böll Stiftung szervezésében.

Az eszmecserének komoly aktualitást adott, hogy kedden a német Spiegel Online az Európai Bizottság egy nem nyilvános tervezetére hivatkozva azt írta: a testület a nukleáris energia használatát ösztönözné az uniós tagállamokban. Az EU új atomenergia-stratégiájának alapjait felvázoló javaslat alapján a bizottság úgy véli, meg kell őrizni a közösség technológiai dominanciáját a nukleáris szektorban, és ezért a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük az új típusú reaktorok kifejlesztésében és építésében.

Brüsszel javasolja a finanszírozási feltételek javítását, az elképzelés szerint az Európai Beruházási Bank (EIB) szervezésében az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (EFSI) és az EU tudományos kutatásokat támogató programjaiból kellene pénzt biztosítani a fejlesztésekhez.

A hazai megújuló energiaszektor képviselői ugyanakkor versenyre kelnének a nukleárisenergia-piaccal. Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke például arról beszélt, hogy a paksi erőmű mellett is lehet megújuló forrásokból energiát termelni, ezek ráadásul versenyképesek is, jelenleg azt próbálják megoldani, hogy „engedjék be őket a pályára”. Ma ugyanis – elmondása alapján – a szabályozások nem kedveznek a megújuló iparágnak.

Lendvay szerint ugyanakkor folyamatos beruházások kellenének, mert amíg az új paksi blokkok felépülnek, addig is lehetne kapacitást bővíteni megújuló energiaforrásokból. A nukleáris blokkok ugyanis több mint 10 év alatt épülnek meg – és Magyarországon a következő 6-10 évben nem lesz erőmű-beruházás –, energiára pedig addig is szükség van, így képbe kerülhetnének a gyorsan felépülő szélturbinák. Mivel ezek élettartama 20-25 év, folyamatos felújításokkal és új beruházásokkal lehetne igazodni a mindenkori igényekhez.

Hasonlóképpen vélekedik Szolnoki Balázs Ádám, a napenergiával foglalkozó MANAP Iparági Egyesület elnöke is. Szerinte az atom- és a megújuló energia létezhet egymás mellett is, ebben az esetben viszont kérdés, hogy milyen arányban használjuk őket. Mint mondta, nem feltétlen az a probléma, hogy új reaktorok építésével fenntartjuk a paksi kapacitást, inkább az, hogy 8 évig párhuzamosan működik majd a 4+2 blokk. Ez azt jelentheti, hogy a villamosenergia túlnyomó többségét ez a 6 blokk adná, ami Szolnoki szerint már egészségtelen. Kijelentette: ha előrelépünk Paks bővítésével, akkor nem fogunk akkora teret engedni a megújuló energiaforrásoknak, amekkora lehetőség lenne bennük.

Mint mondta, lakossági szinten (vagyis durván lebutítva: amikor házak tetejére helyezik el a napelemeket) terjed a napenergia, az ágazat pedig idehaza óriási fejlődésen ment át, de a növekedés 80 százalékban európai uniós forrásoknak volt köszönhető.

„Geotermikus energiából annyi áll rendelkezésünkre a felszín alatt, hogy akár még pazarló módon sem ördögtől való dolog kitermelni” – ez már Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesület elnöke felszólalásából derült ki, aki hozzátette: a mennyiségi fejlődés egy idő után átcsap minőséggé. „Tizenöt éve Németországban a geotermális energiáról nagyon keveset tudtak, de azóta több erőművet is építettek, hatalmas kapacitást létesítettek” – érzékeltette a helyzetet Szita.

Jávor Benedek ugyanakkor az iparági képviselőknél jóval borúlátóbb az atomenergia és a megújuló energiatermelés együttélését illetően. A PM-es európai parlamenti képviselő úgy látja, a paksi bővítéssel elért pluszkapacitás nem enged majd teret a megújuló energiaforrásoknak, így azok terjedésére csak 2037-től, a régi paksi blokkok bezárásától lesz esély. Ekkorra azonban szerinte már lezárul a versengés a világ energiapiacán, Magyarország pedig a vesztesek oldalára fog kerülni, köszönhetően annak, hogy Paksot bővítjük, és nem a megújuló forrásokba fektetünk.

Az eseményen felszólalt a német Christoph Rasch, a Greenpeace Energy eG képviselője is, aki szerint bármilyen utat is választ Magyarország a következő tíz évben, az más országokat és az Európai Uniót is érinteni fogja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.