Nyomoznak a földbotrányban

Szinte minden szabályt áthágtak a hortobágyi legelők bérbeadásakor, a minisztérium hallgat.

MN-összeállítás
2016. 05. 12. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százötven pályázatot minősített érvénytelennek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) azokból a termőföld-haszonbérleti pályázatokból, amelyeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) kötött még 2013-ban – derül ki a Kehi „A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság termőföldek haszonbérbe adására irányuló tevékenységének ellenőrzéséről” című, 2014 augusztusában készült vizsgálati jelentéséből. Az ellenőrzés alapján a Kehi ajánlásokat fogalmazott meg a szaktárcának, de annak már nincs nyoma, hogy a minisztérium lépett volna a szabálytalanságok megszüntetéséért. Abból pedig akadt bőven, hiszen olyan pályázó is jutott legelőhöz, aki csak papíron tudott jószágot felmutatni, és előfordultak egyéb szabálytalanságok is. Feljelentést mégsem tett sem a Kehi, sem a minisztérium, így most egy magánszemély beadványa nyomán indított nyomozást az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda szervezett bűnözés elleni főosztálya.

A HNPI 2013-ban három pályázati körben mintegy 65 ezer hektárnyi területet hirdetett meg haszonbérbeadás céljából, s az első pályázati eljárásban még a kormányzati ellenőrzés elrendelését megelőzően szerződött is a nyertesekkel. A második és harmadik pályázati kört – amelynek során mintegy 1600 pályázat érkezett a HNPI-hez – 2013. szeptember 12-én és 26-án hirdették meg mintegy 53 ezer hektár, illetve 454 birtoktest vonatkozásában. A Kehi megállapította, hogy a nyertes pályázatok közül 14 birtoktestet érintően 17 pályázó a valóságnak részben vagy egészben nem megfelelő adatot közölt a pályázatában, ezért az érvénytelennek minősül. A hivatal további 45 birtoktestet érintően 59 pályázat esetében megállapította, hogy a HNPI olyan pályázatot hirdetett ki nyertesnek, amely nem felelt meg a kiírásnak, ezért ezeket érvénytelennek kellett volna nyilvánítani.

A pályázóknak meg kellett adniuk a használatukban lévő állatállománynak a gazdálkodási terv aláírásának napját megelőző 12 hónapra vetített átlagos létszámát állategységben, majd ezt az értéket el kellett osztaniuk a használatukban lévő földterülettel, és az így kapott érték alapján különböző pontszámot kaphattak. Ez a számítás 1072 pályázatnál nem volt ellenőrizhető, 1040 esetben pedig a nyilvántartásban szereplő adatoktól eltérőket használt a pályázó.

A pályázati eljárást is bírálta a Kehi.

A bérbe adott 428 birtoktest közül 98 esetében a gazdálkodási terv értékelése befolyásolta volna ugyan a végeredményt, de a HNPI sem a pályázati kiírásokban, sem belső utasításban nem rögzítette, hogy a gazdálkodási tervek értékelése milyen szempontok alapján történjék. Továbbá a pályázók nyilatkozatának valóságtartalma nem volt ellenőrizhető. Például az, hogy a pályázó bevételének több mint fele valóban mezőgazdasági tevékenységből származott-e a pályázat beadását megelőző évben, mint ahogyan ezt előírták.

A Kehi megállapította, hogy bár a meghirdetett földterületek jellemzően legelők voltak, a pályázatok értékelése során nemcsak a legelő állatokból álló állományt (szarvasmarha, juh, kecske), hanem a sertéseket és a baromfiállományt is figyelembe vették. Sőt, tizenöt pályázó állatállománya csak sertésekből, illetve baromfiból állt, s közülük ketten nyertek is. Az egyik földterületet például egy ötven kacsával rendelkező pályázó nyerte el, ahogy erről korábban már be is számoltunk. Mások bérelt állatokkal pályáztak, és a bérleti szerződésben még azt is rögzítették, hogy a bérletet a HNPI által meghirdetett pályázaton való részvétel érdekében kötötték. Az is előfordult, hogy a pályázó a saját tulajdonában lévő állatokat egy másik pályázónak bérbe adta, így ugyanazok az állatok két vagy több beadványban is szerepeltek.

Arra a kérdésre, hogy a szaktárca milyen intézkedéseket tett a Kehi jelentésében megfogalmazott javaslatok megvalósulásáért, a Földművelésügyi Minisztérium lapzártánkig nem válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.