Okosabban is fel lehetett volna használni az uniós forrásokat

A 2007–2013-as európai uniós források felhasználását kettősség jellemzi Csepreghy Nándor szerint.

MTI
2016. 05. 25. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: a 2014–2020-as időszakban az uniós források felhasználása a magyar gazdaság fejlődésére, az új munkahelyek teremtésére koncentrál, hogy 2020 után uniós forrás nélkül is biztosítható legyen a növekedés. Előadásában Csepreghy Nándor kifejtette, hogy a 2007–2013-as időszakban a teljes keret felhasználását garantálja a túlvállalás, a 8 százalékos szabad keret elegendő lesz a vitás kérdések rendezésére.

Az államtitkár úgy értékelte, a 2007–2013-as forrásokat okosabban is fel lehetett volna használni. Szerinte a forrásfelhasználásról szóló tárgyalásokon az akkori kormány nem jelölte ki a hosszú távú fejlesztés fókuszait, nem vállalt fel politikai konfliktust, mindenkinek próbált támogatást juttatni. Stratégiai hibának nevezte az államtitkár, hogy a 2007–2013-as keretfelhasználásnál az akkori kormány szigorúbb feltételeket szabott, mint amilyet az EU-bürokrácia kijelölt.

Csepreghy Nándor kitért arra, hogy a 8600 milliárd forint 2007–2013-as keret jelentős részét, mintegy 1500-1600 milliárd forintot a tanácsadói szegmens vitt el, mint mondta: ennyivel kevesebb jutott fejlesztésre. Ezzel szemben a 2014–2020-as időszakban a vállalkozói szektorra a keret 60 százalékát fordítják, szemben a korábbi ciklus 16 százalékával, továbbá maximálhatják a fejlesztés előkészítésére fordítható részarányt, állami forrásfelhasználásnál pedig nem lehet igénybe venni külső segítséget – emelte ki Csepreghy Nándor.

Az államtitkár úgy látta, a magyar vállalkozások versenyképességének gondja, hogy a gyártási kapacitásuk minőségileg elavult, ezért a technikai eszközök korszerűsítését támogatják. Megjegyezte: a magyar cégek elsősorban tőkeválsággal, és nem hitelezésivel néznek szembe, ezért a visszatérítendő uniós forrásból tőkepótló programot dolgoznak ki érdekképviseletek bevonásával, hogy 3-5 év alatt a tőkehelyzetet rendezni lehessen.

A Károli Gáspár Református Egyetem és a Hétfa Kutatóintézet gondozásában megjelent az európai uniós források rendszere 2014–2020 – gyakorlati útmutató pályázóknak és pályáztatóknak kiadvány, amely bemutatja a támogatás mechanizmusát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.