Továbbra is sok adót fizetünk

Az áfacsalók elleni fellépés jellemzi a régiós országokat. Három gyerekkel jók a magyar bérek.

Horváth Attila
2016. 05. 28. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a személyi jövedelemadó kulcsa nagymértékben csökkent Magyarországon az utóbbi években, régiós összehasonlításban még mindig nálunk a legmagasabbak az együttes bérterhek. Így 100 egységnyi nettó jövedelem kifizetése közel kétszer annyi, 193 egységnyi teljes költséget jelent a hazai munkáltatóknak. A családi és egyéb kedvezmények ebben nincsenek is benne – állapította meg a Mazars héten nyilvánosságra hozott kutatása. A könyvvizsgáló cég Közép-kelet-európai Adókalauz 2016 című kiadványából kiderül, hogy ez az érték Szlovákiában 163, Csehországban 159, Lengyelországban 166, Romániában pedig 176 egység a gyermektelen dolgozó havi 500 eurónyi jövedelemszintje esetén. A hazai arány – a régió 19 országát tekintve – nemcsak az 500, hanem a 2000 eurós havi jövedelemnél is csak az utolsó helyre elég. A családi kedvezmények nélkül számított bérterheknél továbbra is Oroszországban, valamint Albániában a legalacsonyabbak a munkáltatók bérterhei.

Az Eurostat adatain alapuló kutatásból kiderül: ha figyelembe vesszük az adókedvezményeket is, egészen más helyzet áll elő. Három gyermeket feltételezve 2000 eurós havi jövedelem esetén Magyarország az ötödik helyen áll a régióban. Igaz, a mintegy 600 ezer forintos nettó fizetés hazánkban keveseknek adatik meg. Az 500 eurós, mintegy 150 ezer forintos havi jövedelemszinttel kalkulált rangsor már annál fontosabb: három gyermekkel a lista második helyén állunk, ebben továbbra is Csehország vezet, miközben családi kedvezmények nélkül sereghajtók vagyunk.

A Mazars vizsgálata megállapította, Ausztriában a minimálbér több, mint a régiós átlag négyszerese, a magánszektorban pedig a régiós átlagbér csaknem háromszorosa a jellemző. Szintén jócskán kiemelkedik az átlagból Szlovénia. A válság előtt a régió országai között az adóverseny dominált, az elmúlt években azonban a legtöbb ország – a befektetők számára kedvező feltételek megteremtésén kívül – a költségvetési hiány csökkentését is szolgáló adózásra törekszik. Néhány ország, köztük hazánk is a jövedelemadók csökkentésében, és ezzel párhuzamosan a forgalmi típusú adók emelésében, illetve szinten tartásában látta a kiutat.

Az országok egy másik csoportja ezzel ellentétben a forgalmi típusú adók emelése helyett a magasabb szja-, illetve társaságiadó-kulcsokban látta a megoldást. Szlovákia 2013-tól visszaállította a progresszív rendszert a személyijövedelem-adóztatásban, ezzel összhangban a korábban 19 százalékos társasági adó is 23 százalékra nőtt, az áfakulcs ugyanakkor átlag alatti, 20 százalék. Görögország adópolitikáján jól megfigyelhető a válságkezelési kényszer: az áfa 23, míg a társasági adó a vizsgált országok között a legmagasabb, 29 százalék.

A harmadik típusba, a középutas országok közé sorolja a Mazars például Lengyelországot. Ott kétkulcsos személyi jövedelemadó, valamint 22 százalékos, átlag feletti, de nem kiemelkedően magas áfakulcs a jellemző., a társasági adó pedig 19 százalékos. A társasági adó kulcsát vizsgálva a csúcstartó Görögországot Ausztria követi 25, majd Szlovákia 22 százalékkal. A legalacsonyabb adókulcs, 9 százalék változatlanul Montenegróban terheli az elért nyereséget, ezt követi hazánk 10 százalékkal. Eközben továbbra is nálunk legmagasabb az általános forgalmi adó, méghozzá 27 százalékkal.

Az elemzés összegzése szerint a régiót stabil adórendszerek jellemzik, és egymással együttműködve igyekeznek fellépni az adócsalók ellen. Az utóbbi években sok olyan intézkedés született, amelyeknek céljuk, hogy csökkentsék az adócsalásokat, és a hatóságokhoz tereljék az ellenőrzés alól eddig kivont, adózatlan ügyleteket. Az áfacsalások visszaszorítását próbálják elérni például a belföldi összesítő jelentések kiterjesztésével, amelyeket 2014-től már Szlovákiában, 2016-tól pedig Csehországban is el kell készíteniük a vállalkozásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.