Hatmilliárdos zárolás százezer miatt

Kis adósság után inkasszózott volna csillagászati összeget a Raiffeisen Bank egy alapítvány számláján.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 18. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen furcsa kalandja volt a Raiffeisen Bankkal a Neptun Vitorlázó Sportegyesületnek, miután egy egész éven át több milliárd forintot zárolt a pénzintézet a civil szervezet bankszámláján. Az egyesület vezetője, Wolf Gábor év elején fedezte fel, hogy a Raiffeisen Bank 2015 januárjában hárommilliárd forintot zárolt az egyesült bankszámláján, majd júliusban újabb hárommilliárdos zárolásra került sor. Ennek következtében az idén február végéig mínusz hatmilliárdos egyenleget mutatott a kontó.

Az egyesületet tíz éve alapították, de az utóbbi időben nem aktív a szervezet. Ilyen számlaegyenleg mellett egyébként sem lett volna esélye pályázatokon részt venni, vagy éppen hitelt igényelni. – Forgalom nem volt a számlán, lényegében csak a számlavezetési díjat és a banki jutalékokat terhelték rá, illetve ez a titokzatos hatmilliárd forintos zárolás történt – mondta lapunknak Wolf Gábor. Az egyesület vezetőjének a Raiffeisen Bankban azzal indokolták a hatmilliárdos zárolást, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) inkasszót vezetett a számlára. Valóban volt egy kisebb összegű inkasszó, de ez bőven százezer forint alatti ügy volt, s Wolf Gábor nem értette, hogy a NAV-os összegen felül miért terhelte meg a pénzintézet a számlát. – A bank lényegében mint egy „postás” jár el az ilyen ügyekben, és a NAV-inkasszót meghaladó összegben nem lehet zárolni a számlát – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Lapunk több banki szakértővel is beszélt, akik a konkrét ügy kapcsán nem akartak nyilatkozni, csupán általánosan fogalmazták meg a szakmai véleményüket. Elmondásuk szerint a pénzintézeteknél is bevett gyakorlat, hogy a passzív számlákat, miután az egyenlegük negatív tartományba kerül, egy idő után megszüntetik. Ellenkező esetben a havonta ráterhelt banki jutalékok és számlavezetési díjak miatt még nagyobb vesztesége lenne a pénzintézetnek. Érdekes módon a vitorlázóegyesület esetében ez csak idén februárban következett be. Olyanról, hogy több milliárd forinttal zárolják valakinek a bankszámláját, még egyikük sem hallott. Wolf Gábor szerint ügyintézői tévedés sem lehetett, hiszen először hárommilliárd, majd egy fél évvel később ismét hárommilliárd forintot zároltak a kontón; arra, hogy valaki kétszer tévedjen ilyen hatalmas összegben, kicsi az esély.

Az egyesület írásbeli hozzájárulásával lapunk is megkereste a Raiffeisen Bankot. A pénzintézet annyit közölt, hogy az „említett számla idén február 22-én bezárásra került, amelynek oka banktitoknak minősül, ezért a banknak nem áll módjában nyilvánosságra hozni egyéb részleteket”. Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire bevett gyakorlat a Raiffeisennél, hogy számlaforgalmat nem bonyolító szervezetekre terhelnek nagyobb összegeket. – A bank nem hajt végre nagy összegű számlaterheléseket. Jogszabályban meghatározott esetekben a pénzintézetnek meg kell akadályoznia a számláról való forgalmazást, melynek módja a zárolás alkalmazása – közölte a Raiffeisen. Hozzátették, a számlazárolás nem jelent valós terhelést, hanem csupán egy technikai művelet, amely a számla tényleges egyenlegét nem érinti. – A Neptun vitorlázóegyesület számlazárásának körülményeiről nem adhatunk ki információt. A bank minden esetben a belső szabályzataiban foglalt eljárásrendet és a vonatkozó jogszabályokat követve hajtja végre a számlazárásokat – hangsúlyozta a pénzintézet. Wolf Gábor lapunknak annyit mondott még, hogy megfontolja az esetleges jogi lépéseket, és kártérítési pert indít a bank ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.