Hazánkban terítik az apró külföldi tojást

A magyar kistermelők képtelenek versenyezni a dömpingáron forgalmazott termékekkel.

Tóth László Levente
2016. 06. 22. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félő, hogy előbb-utóbb tönkreteszi a magyar tojástermelőket a külföldről hazánkba özönlő, dömpingáron értékesített áru – fejezték ki aggodalmukat a szakemberek. Magyarországra főként Lengyelországból, az ottani, több millió tyúkot nevelő telepekről érkezik a tojás, amelyet 3-5 eurócentért adnak a kinti termelők. – Ez átszámítva 10 forint körüli árat jelent, ami már olyan alacsony, hogy még akkor is alá tudnak ígérni a hazai termelőknek, ha a szállítási költségeket is hozzáteszik, nem beszélve arról, hogy az áfa egy részét is „el tudják róla tagadni” – jegyezték meg lapunknak az ágazati szakértők.

A tojástúltermelés egyébként nem csak a régiónkat sújtja, egész Európában hasonló a helyzet. A folyamat egészen a tavalyi évig nyúlik vissza, akkor ütötte fel ugyanis a fejét az Egyesült Államokban a madárinfluenza, így a tengerentúli piacokat is az európai termelők látták el tojással. A számukra kedvező időszak azonban csak néhány hónapig tartott, az amerikai termelés helyreállt, ám a kontinensünkön addigra annyira elszaporodtak a tyúkok, annyira megemelkedett a termelés, hogy a feleslegtől mostanság az árak leszorításával próbálnak megszabadulni a termelők. Ebben az óriáscégek természetesen sikeresebbek lehetnek a kisebb vállalkozásoknál, mivel ők fajlagosan alacsonyabb áron tudják előállítani a tojásokat. A felhalmozódott készletek értékesítését ráadásul tovább nehezíti, hogy jelenleg Oroszországba sem szállíthatnak tojást az európai termelők, sőt a korábban főleg orosz piacra szállító ukrán vállalatok is az európai piacon próbálnak meg boldogulni.

Az árletörő import mellett a magyar tojástermelők helyzetét nehezíti az is, hogy a korai húsvét után hamar visszaesett a kereslet. Manapság a jó kapcsolatokkal rendelkező termelők is az egy évvel ezelőtti 21 forintos árnál 5 forinttal olcsóbban tudják csak eladni a tojást, ami számukra veszteséget jelent. – És ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, mert a szerződés nélkül termelők csak itt-ott tudnak eladni tételeket, a hazai feldolgozóüzemek ugyanis „már ingyen sem” veszik át a magyar tojást – állítják lapunk informátorai.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet közelmúltbeli reprezentatív felmérése is azt erősítette meg, hogy súlyos zavarokat okoz a magyar tojáspiacon az árletörő hatású, sokszor ellenőrizetlen tojásimport. A kutatás szerint az importtojások mintegy 70 százaléka a kisméretű – úgynevezett S és S/M jelölésű – kategóriába tartozik. Ez az a tojásméret, amelyet az EU-ban korábban csak feldolgozási célokra hasznosítottak, és az unió nagy részében étkezési tojásként ma is eladhatatlan. A magyar piacon megjelenő, sokszor irreálisan olcsó tételek viszont alkalmasak arra, hogy a hazai tojástermelői árakat letörjék. További probléma, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalomban 14 százalékot ér el a hazainak nevezett, kisméretű – jórészt S jelölésű – tojások aránya. Csakhogy a szakértők szerint ekkora mennyiségű kisméretű tojást egyszerűen nem termelhetnek a magyar üzemek, mivel a tyúkok csak rövid ideig tojnak ekkora tojásokat, vagyis az összes termelésnek legfeljebb 5-6 százaléka lehetne S-es méretű tojás.

A szakemberek ebből arra következtetnek, hogy az apró tojások több mint fele külföldről érkezik, majd itt csomagolják át azokat magyar „színekbe”.

A Tojásszövetség a külföldi dömping ellenszerét a tojás általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentésében látja. – Ezzel az irreálisan olcsó és jórészt ellenőrizetlen tojásimportot is vissza lehetne szorítani – hívták fel a figyelmet. A kormány egyébként már döntött is a baromfihús és a tojás áfájának 5 százalékra csökkentéséről. A mérséklés azonban csak jövőre lép hatályba. A szakértők emellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a tojáspiacon előrelépést hozhatna az is, ha a kereskedők az előírások szerint tüntetnék fel a tojásárakat az üzletekben, azaz a darabonkénti ár mellett a kilogrammra vetített árat is ráírnák a csomagolásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.