Jut pénz a horgászatra

Van jövője a magyar halgazdálkodásnak, csak a támogatási összegeket kellene hatékonyan felhasználni.

Gyöngyösi Balázs
2016. 06. 30. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő években 15,9 milliárd forintból újulhat meg a magyarországi horgászturizmus, amelyből a tervek szerint legalább 11,2, legfeljebb 13 milliárd mögött állhat európai uniós vagy állami támogatás – derült ki a lapunk birtokába került előterjesztésből. Az elvileg nem nyilvános dokumentum tartalmát nem tárgyalták a döntéshozók, így nem is tekinthető a kormány hivatalos véleményének, gyakorlatilag viszont mérvadó lehet a következő években várható fejlesztések szempontjából. Eszerint két részletben 4,8 milliárd forint juthat alapinfrastruktúra-fejlesztésre, kommunális szolgáltatásokra, tóberendezésre, közösségi terekre, s mindez száz százalékban EU-s forrásból, a 2014–2020-as Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) terhére valósulhat meg.

Ugyanígy két szakaszban 3,7 milliárd forint fedezheti a szálláshelyek, éttermek, büfék, horgászboltok és kölcsönzők korszerűsítését, ez azonban már hazai forrásból, 35–70 százalékos támogatási intenzitással valósulhatna meg. Az előterjesztésben szereplő jelentősebb tételek között szerepel még a balatoni horgászhelyek létesítésére fordítandó egymilliárd forint, továbbá a horgászturisztikai országmarketing 440 milliója, az út- és közműfejlesztés 300 milliója, de juthat százmillió forint a vállalkozóvá válást elősegítő képzésre is. A Ginopon kívül uniós forrásra a környezeti és energiahatékonysági programon keresztül lehet számítani, kedvezményezettként pedig több helyen a Magyar Országos Horgászszövetség, illetve a Magyar Turizmus Zrt. szerepel. Utóbbi értelemszerűen már nem sokat tehet a horgászat felvirágoztatásáért, ez a feladat feltehetőleg jogutódjára, a Magyar Turisztikai Ügynökségre hárul majd.

A Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) révén mindezen felül is áramolhat pluszpénz az ágazatba, főként a halászatba. A 2007–2013-as ciklushoz képest 12 százalékkal több, mintegy 15,5 milliárd forint a rendelkezésre álló összeg, melyet 2022-ig lehet felhasználni. A program támogatja a halfogyasztás növelését, e termékek népszerűsítését és a halmarketinget is. Szakértők szerint a hazai halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi szempontok indokolják. Az öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, máshol évente négyszer-ötször ennyi halat fogyasztanak.

A program egyértelművé teszi: a hal gyakoribb napi étrendbe emeléséhez szükség van a konyhakész termékek arányának emelésére. A tógazdaságokból évente lehalászott 20-21 ezer tonnányi mennyiségnek jelenleg alig néhány százaléka kerül feldolgozva a piacra. Holott gyorsan elkészíthető termékekre – úgymint halfasírtra, halkolbászra – nagy lenne a kereslet. Ezért a következő években a halfeldolgozásra berendezkedő gazdaságok jó eséllyel pályázhatnak uniós támogatásra. A cél az, hogy az évtized végére megduplázzuk a jelenlegi lakossági fogyasztást, vagyis évi tíz kilogrammig kell feltornászni a mutatót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.