Kivonul hazánkból a dohánygyártó

Egyedül Lázár János „jó ismerősének” cége fogja feldolgozni Magyarországon a cigaretta-alapanyagot.

Tóth László Levente
2016. 06. 28. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbocsátja dolgozóinak többségét a nyíregyházi dohányfeldolgozó, a Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt., mivel a továbbiakban más országokban fogják erjeszteni, szakkifejezéssel élve fermentálni a hazánkban termelt dohányt – mondta lapunknak Bittner Imre, a részvénytársaság vezérigazgatója. A vállalatnak 52 állandó munkatársa van, továbbá 150 szezonális dolgozót foglalkoztat. Bittner azt is közölte, hogy az egyeztetéseket a jövő héten kezdik meg az üzemi tanáccsal, ezeket követően tájékoztatják majd a döntésről az érintetteket és a munkaügyi központot.

Az átszervezést Bittner Imre európai és magyarországi piaci okokkal indokolta. Megemlítette, hogy próbáltak segítséget kérni a kormánytól a tevékenység folytatásához, de nem jutottak semmilyen eredményre, miközben az elmúlt két-három évben folyamatosan nőttek az eladatlan készleteik. A cégvezető idén februárban egy termelőknek szervezett nyíregyházi fórumon még úgy fogalmazott, hogy ha jövőre tovább romlik a helyzet, az ULT Zrt. egész biztosan nem köt termelési szerződéseket a Burley dohányfajtára. Mivel a kistermelők jelentős része foglalkozik ezzel a fajtával, őket igen súlyosan érintette volna a cég ezen döntése.

A vezérigazgató most lapunknak azt mondta, hogy mégsem hagy fel a cég a dohány felvásárlásával, a Nyírségi Dohánytermelői Csoporttal (Nyidoter) továbbra is kapcsolatban maradnak, de az elsődleges feldolgozást máshol végzik majd. – A tulajdonosnak Lengyelországban és Olaszországban van még üzeme Európában – tette hozzá.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke nem döbbent meg az ULT döntésén, mert egy ideje már tudni lehetett arról, hogy a cégnek gondjai vannak. Az elnök úgy tudja, hogy az ULT folytatja Magyarországon a termeltetést, az elsődleges feldolgozás azonban az olaszországi fermentálóba, Peruggiába kerül, de – mint lapunknak elmondta – az ügyben nem egyeztetett még az ULT Zrt. vezetésével. Kifejtette: Magyarországon jelenleg jó, ha 15 ezer ember foglalkozik még dohánytermesztéssel, főként a kelet-magyarországi térségben. A termőterület tavaly is jelentősen csökkent, jelenleg 3370 hektárra tehető, vagyis ennyi területre kötöttek termeltetési szerződést a vállalatok a termelőkkel. Ebből 2200 hektár körüli az ULT által érintett terület, míg 1100 hektár esetében a szolnoki fermentálót üzemeltető Dofer Dohányfermentáló Zrt. a felvásárló.

Magyarországon ugyanis több évtizede két fermentáló működik. A nyíregyházi üzemet működtető cég a privatizáció során a világ legnagyobb cigarettaalapanyag-feldolgozó társasága, a 35 országban csaknem 35 ezer embert foglalkoztató amerikai Universal Leaf Tobacco tulajdonába került, a szolnoki üzem viszont magyar tulajdonosoké. A nyíregyházi üzem leállása után tehát már csak egy működő erjesztő marad Magyarországon, mégpedig a szolnoki, amelynek működtetője, az említett Dofer Zrt. a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozik.

A családi tulajdonban lévő cégbirodalom tulajdonos-elnöke – becsült 7,2 milliárd forintnyi vagyonával – az ország 98. leggazdagabb emberének tartott Sánta János, Lázár János kancelláriaminiszter „jó ismerőse”. 2013-ban Sánta 3,8 milliárdnyi vagyonával még csak a 140. leggazdagabb magyar volt. Azóta több üzlete is virágzásnak indult. Nemrég az áramtermelésbe is belefogott, korábban pedig a trafiküzlettel járt nagyon jól, miután az egyik nagy nyertese lett a dohánykoncessziók újraosztásának is a kis- és nagykereskedelmi szektorban. Cégcsoportjának másik tagja, a Tabán Trafik Zrt. ugyanis a tavaly novemberben indult dohánykereskedelmi és -ellátási feladatok végzésére alapított és a koncessziót húsz évre elnyert Országos Dohányboltellátó Kft. egyik tagja. Sánta János pedig Orbán Viktor miniszterelnök sajtóbeli befektetéseket ösztönző biztatása után tulajdonrészt vásárolt a kormányszócsőnek tartott Magyar Idők című napilap kiadójába is. A lapunk által megkérdezett piaci szakértők szerint fentiek tükrében elgondolkodtató, hogy miért maradt el a magyar munkahelyeket is védő kormányzati segítség Sánta egyetlen dohányipari konkurensének esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.