Lazítanak és költekeznek

Drasztikus létszámleépítés lehet a 2018-as választások után a közszférában.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 17. 4:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig sem titkolta a kabinet, hogy a közelgő országgyűlési választások érdekében módosította az idei büdzsét, és a kampány szellemében alkotta meg a jövő évi költségvetést. Emiatt emelte meg a kormány a kiadásokat, rendelt hozzá valós vagy kevésbé reális bevételeket, és engedte el a hiányszámot. Ennek hatására az elmúlt évek viszonylagos költségvetési egyensúlya került veszélybe.

A Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB) legfrissebb elemzéséből kiderült, hogy a kormány a korábbi konvergencia- programban vállaltakkal ellentétben drasztikusan lazít a költségvetési fegyelmen. Romhányi Balázs, az intézet vezetője úgy látja, az évtized végére elérhettük volna a nullás költségvetést, vagyis azt az egyensúlyi állapotot, amikor az állam nem költ többet egy évben, mint amennyi bevételre szert tesz. – Ennek azonban az lett volna az ára, hogy a gazdaság csak igen szerény, két százalék alatti ütemben növekedett volna. Mivel a kormány ez ellen tenni akart, az idei büdzsé módosításával és a jövő évi megalkotásával, illetve adótörvények változtatásával tartósan 1-1,5 százalékponttal az alappálya fölé emeli a bruttó hazai termék, pontosabban a reál GDP szintjét – közölte Romhányi. A kormány óriási állami erőforrások átcsoportosításával és az európai uniós források erőltetett lehívásával tervezi a gazdasági növekedés dinamikáját mesterségesen fenntartani ahelyett, hogy az idei és a jövő év esetében kisebbfajta növekedési áldozatot hozna.

– A magasabb GDP-növekedési eredményeknek viszont megvan az ára: az adósságráta, amely az intézkedések nélkül az évtized végére megközelítette volna a 60 százalékos értéket, a jelenlegi, 73-74 százalékos szinten ragad – közölte Romhányi. A szakértő szerint ennek fő oka, hogy a növekedésösztönzés csatornája szinte kizárólag a kormányzati költekezés. Azonban ez a fajta gazdaságélénkítés annyira drága, hogy a költségvetési hiány várhatóan meg fogja haladni 3 százalékot.

A kérdés csak az, hogy mikor. A kormánynak ugyanis komoly vitája van az uniós statisztikai hivatallal, az Eurostattal a növekedési adóhitellel kapcsolatban. Egy tavalyi jogszabály-módosítás hatására különös elbánásban részesülhetnek azok a cégek, amelyek legalább három éve vannak Magyarországon és egyik évről a másikra meghatszorozzák a nyereségüket. Amelyik vállalat teljesíti a kritériumokat, annak az állam fizetési haladékot ad a társasági adó befizetésére. A normál cégeknek a társasági adójukat az adóév decemberében kell megfizetniük. A „gyorsan növő” cégek viszont ráérnek a következő két évben nyolc egyenlő részletben, negyedévente a költségvetésbe csepegtetni az adóforintokat. Tavaly hetven cég összesen 542 milliárd értékben élt az új konstrukció lehetőségével, de ennek gerincét (536 milliárdot) egyetlen vállalat, az amerikai General Electric magyarországi leánycége adja. A vállalat ily módon valószínűleg más országokban termelt nyereségét „könyvelte” át hazánkba. A gond az, hogy az Eurostat szerint ezt a tételt a 2015-ös adóévre lehet elkönyvelni, míg a kormány a következő két évben számolná el bevételként. Romhányi azt gondolja, ha a növekedési adóhitelt vissza kell könyvelni 2015-re, abban az esetben már jövőre 3,7 százalék lehet a költségvetési deficit, majd 2018-ban érkezhet meg az Európai Bizottság figyelmeztetése a háromszázalékos hiány átlépése miatt.

Úgy tűnik, a kabinet nem aggódik, sőt egyre nyíltabban vállalja, hogy 2018 után komoly megszorítások lesznek. A KFIB szerint jelentős létszámcsökkentés következhet be a választások után is, legalábbis erre utal a közösségi fogyasztás elnevezésű költségvetési tétel. Ez lényegében a minisztériumok és háttérintézetek kiadását jelenti. Érdekesség, hogy a kabinet 2017 végéig csak szerény, 2 százalékos növekedésre számít, holott a közszférában foglalkoztatottak létszámában 3 százalék feletti tervszám szerepel a költségvetési törvényben, másrészt a közösségi fogyasztás 2018 után számottevő ütemben csökkenni kezd. Mivel a kiadások közel hetven százaléka bérjellegű, ebből arra lehet következtetni, hogy drasztikus létszámleépítés indul el a közszférában a választásokat követően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.