Marad a túlkínálat az olajpiacon

Drasztikusan visszaestek az új befektetések az ágazatban.

Illés József
2016. 06. 20. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is túlkínálat jellemzi a nemzetközi olajpiacot, emiatt az árak egy ideig még nem indulnak el meredeken felfelé. Így az év második felében is a jelenlegihez hasonló, hordónkénti 45-50 dolláros olajárakkal lehet számolni, mind az Európában mértékadónak tekintett Brent, mind az Észak-Amerikában referenciatípusnak számító WTI olajtípus esetében – tudtuk meg az Erste Bank olajipari elemzőjétől. Pletser Tamás elmondta: a különleges események ugyanakkor átmenetileg lefelé és felfelé egyaránt megmozgathatják az olajárakat. A britek kilépése az Európai Unióból, vagyis az úgynevezett brexit gazdasági visszaesést okozhatna, ami lenyomná az árakat. Míg Venezuela csődje és az ottani kitermelés leállása szűkítené a világpiaci kínálatot, ami viszont árfelhajtó hatású lehetne.

A szakértő megerősítette: a mostani alacsony olajárak miatt a befektetők visszafogják a beruházásokat, s a helyzet várhatóan mindaddig nem változik, ameddig a nyersolaj ára nem éri el ismét a hordónkénti 80 dollár körüli szintet. Erre azonban előreláthatóan még legalább egy évet kell várni – tette hozzá a szakember. A Wood Mackenzie olajipari tanácsadócég becslései szerint a tartósan alacsony olajár miatt több mint 1000 milliárd dollárral csökkenhetnek az olaj- és földgáziparban tervezett beruházások, lassítva ezzel a kitermelés növekedését. A kőolaj- és földgázerőforrásokkal kapcsolatos fejlesztési beruházások 2015 és 2020 között 22 százalékkal, körülbelül 750 milliárd dollárral csökkenhetnek, az olajárzuhanást megelőző 2014-es várakozásokhoz képest. További 300 milliárd dollár pedig a kutatással kapcsolatos kiadásokból tűnhet el. A Mackenzie elemzői úgy látják: a költségvetési megszorítások legfőképp az amerikai olajipart érinthetik. Az előrejelzések szerint Amerikában a következő két évben csaknem a felére, 125 milliárd dollárral eshetnek vissza a tőkeberuházások. Ez legfőképp a kitermelést érinti. A közel-keleti régióban, egyebek között a világ egyik legnagyobb olajexportőr országában, Szaúd-Arábiában ugyanakkor nem várható jelentős zuhanás a beruházások területén, ott továbbra is költenek annak érdekében, hogy fenntartsák meghatározó piaci részesedésüket.

Oroszországban 40 százalékkal csökkenhetnek a beruházások dollárban számolva, ez elsősorban a rubel leértékelődésének tulajdonítható. Moszkva egyébként a napokban bejelentette: Oroszország a jelenlegihez képest 19 százalékkal, tonnánként 95,9 dollárra emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját júliustól, a kőolaj árának emelkedése miatt. Oroszországban ugyanis a kormány havonta vizsgálja felül az olaj exportvámját, amelyet az Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva, egy meghatározott képlet alapján állapít meg.

A június közepén lezárt számítási időszakban az Urals hordónkénti átlagára 46,76 dollár volt, egy hónappal korábban még 41,79-ot kellett fizetni ugyanekkora mennyiségért. Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, s az állam költségvetése jelentős bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.