Meghosszabbította Oroszország elleni szankcióit az EU

Az intézkedések egy évvel tovább maradnak érvényben.

MTI
2016. 06. 17. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelmi és befektetési tevékenységeket korlátozó intézkedések a most hozott döntés értelmében 2017. június 23-áig maradnak érvényben – derül ki a közleményből.

A két évvel ezelőtt hozott szankciók elsősorban a Krím félszigetről származó áruk exportjára és importjára, valamint a területen eszközölt befektetésekre vonatkoznak. Tiltják emellett az uniós bejegyzésű turisztikai cégek tevékenységét a félszigeten, a közlekedési, a távközlési és az energetikai szektorhoz kapcsolódó áruk kereskedelmét, valamint az olaj-, gáz- és ásványianyag-források feltárását és kitermelését is.

Diplomáciai források szerint az unió fontolgatja a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott orosz szerepért kirótt gazdasági szankciók féléves meghosszabbítását is. Erről jövő héten dönthetnek a tagállamok külügyminiszterei, arra hivatkozva, hogy Moszkva nem tartja be a konfliktus tartós rendezését célzó minszki egyezményekben foglaltakat.

A Krímre vonatkozó szankciók meghosszabbítása nem volt váratlan, bár a közelmúlt egyes fejleményeit megfigyelők úgy értékelték, hogy enyhülés körvonalazódik az uniós–orosz viszonyban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke például a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum csütörtöki megnyitóján úgy vélekedett: nem helyrehozhatatlan az Európai Unió és Oroszország viszonya, és szükség van a párbeszédre. Hangoztatta azonban, hogy az uniós szankciók feloldásának egyetlen módja a minszki megállapodások végrehajtása.

Petro Porosenko ukrán elnök üdvözölte, hogy az Európai Unió egy évvel meghosszabbította a szankciókat. Az államfő Facebook-üzenetében aláhúzta: folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az EU vezetői hasonló határozatot hozzanak a „Donyec-medence megszállása miatt” Oroszországgal szemben hozott büntető intézkedéseket illetően is. „Folytatjuk küzdelmünket mindaddig, amíg Oroszország el nem engedi az ukrán Krímet és az ukrán Donyec-medencét” – hangoztatta.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy jelenleg 12 ukrán politikai bebörtönzött van Oroszország területén, 16 a Krím félszigeten, és még sokan mások a Donyec-medence oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területein. A kijevi diplomácia vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Krímből Oroszországba szállítanak át ukrán politikai foglyokat „azt a benyomást keltve, mintha a félsziget az Oroszországi Föderáció része lenne”.

„A civilizált világ összes politikusának mindenfajta megbeszélését Oroszország képviselőivel a Krím megszállásának kérdésével kell kezdenie, és azzal, mi folyik a Donyec-medencében” – jelentette ki Klimkin. Hozzátette, hogy egyesíteniük kell erőfeszítéseiket az ukrán politikai bebörtönzöttek kiszabadítása érdekében.

Irina Herascsenko parlamenti alelnök, a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport humanitárius kérdésekkel foglalkozó tagja előző napi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) adatai alapján jelenleg 112 ukránt tartanak fogságban a Moszkva által támogatott szakadárok a Donyec-medencében. Hozzátette, hogy az összekötő csoport másfél éves működése alatt 80 foglyot sikerült Kijevnek kiszabadítania.

„Semmi kétségünk afelől, hogy a Kremlben vannak a donecki és luhanszki alagsorok kulcsai” – fogalmazott az alelnök. Hangsúlyozta: Oroszország gyakorlatilag a fogságban tartottakkal zsarolja Ukrajnát, szabadon engedésüket ugyanis ahhoz köti, hogy Kijev mielőbb rendezze meg a helyi választásokat a kelet-ukrajnai szakadár területeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.