Milliárdos hálózatfejlesztés

Az országos lefedettség már megvan, a minőség még nem az igazi.

Bodacz Péter
2016. 06. 24. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár ma már lényegében az egész ország területén hozzáférhető a negyedik generációs (4G/LTE) mobilinternet-hálózat, a beltéri lefedettség sokszor komoly kívánnivalót hagy maga után, a szolgáltatók ezért további, milliárdos nagyságrendű fejlesztésekkel számolnak – hangzott el a Telenor tegnapi tájékoztatóján. Mint ahogy Sepsi Zsolt, a távközlési szolgáltató műszaki vezérigazgató-helyettese kifejtette, a Telenor és a Telekom közös hálózatfejlesztésének révén a két társaság ügyfelei az ország 97 százalékán használhatják a 4G mobilinternetet, az ügyfelek azonban a helyi adottságoktól függően nem mindig tudják az infrastruktúrát elérni. A további fejlesztéseknek tehát elsősorban az a céljuk, hogy a szolgáltatás minősége mindenhol közel egyforma színvonalú legyen, de legalább ennyire fontos a meglévő erőforrások kihasználásának optimalizálása is.

A szakember tájékoztatása szerint a Telenor az idei évben 8,6 milliárd forintot áldoz hálózatfejlesztésre. Az új rendszerek egyik legfontosabb előnye a beltéri sávszélesség növelése mellett, hogy az egyébként eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkező 800 és az 1800 megahertzes sávtartományokon futó 4G csatornákat képes „összefésülni”, ami által a hálózat kihasználtsága nagyban javítható. Ennek révén lehetővé válik, hogy a rendszer aktuálisan ott kínáljon nagyobb sávszélességet, ahol arra éppen szükség van – például videoletöltéskor –, addig pedig a kisebb igényű pontokon csökkenthető a kapacitás. Az LTE Advencednek vagy 4G+-nak is nevezett technológiát a Telenor elsőként a Balaton térségében építi ki, ahol a mobil-adatforgalom a nyári hónapokban a hatszorosára növekszik az év többi részéhez viszonyítva.

A Telenor vezérigazgató-helyettese szerint nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható a hazai mobilinternet-hálózat, a legtöbb ügyfélpanasz ma már nem arról szól, hogy egyes helyeken egyáltalán nincs szolgáltatás, hanem arról, hogy bizonyos körülmények között akadozást lehet észlelni. Példaként említette, hogy utazás közben lehetnek gondok például videók letöltésével.

A hálózatoptimalizáció egyébiránt jó ideje az egyik legfontosabb területe a távközlési fejlesztéseknek, hiszen egyre több felhasználó folyamatosan növekvő igényeit kell kiszolgálniuk a szolgáltatóknak, miközben az erre használatos rádióspektrumok végesek.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014 őszén adta el a szupergyors internetfejlesztésre alkalmas 800, 1800 és 2600 megahertzes sávtartományokat a Telekomnak, a Telenornak, a Vodafone-nak, valamint a Diginek. (A Digi mobilpiaci megjelenése még várat magára, de sajtóértesülések szerint zajlik az infrastruktúra kiépítése.) A Telenor és a Telekom nem sokkal az eredményhirdetés után jelentette be, hogy 4G hálózati infrastruktúrájukat megosztják egymással. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ország nyugati felében a Telenor épít ki hálózatot, míg Kelet-Magyarország a Telekomé, a rendszert pedig mindkét vállalat ügyfelei egyformán használják. Mindez azt is jelenti, hogy a két konkurens társaság mobilinternet-szolgáltatásának minősége – a fel- és letöltési sebesség, a lefedettség – elvileg tökéletesen megegyezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.