Mindenki hallgat a gyanús étolajokról

Továbbra sem tudni, ki a felelős a boltok polcait elárasztó, gyenge minőségű külföldi étolajokért.

Horváth Attila
2016. 06. 25. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tudni, ki a felelős a magyar boltok polcait elárasztó, minden valószínűség szerint áfacsalásban érintett, gyenge minőségű, külföldi étolajokért. Több, évekkel ezelőtt gyanúba keveredett magyar forgalmazót, magyar üzleteket és hatósági szervet is felkerestünk a héten indított cikksorozatunk írása idején, ám érdemi választ csak néhányuktól kaptunk.

A Vivamus Bt. például arról tájékoztatta a lapunkat, hogy a cég 1990-es alapítása óta minden évben teljes körűen ellenőrizte őket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Áfacsalásra vonatkozó ellenőrzésük nem volt, mert minden vonatkozó adónemet kifizetett a cég. – Utoljára 2013-ban értékesítettünk alapélelmiszert, kizárólag növényvédő szert és saját termelésű bort árusítunk – tették hozzá.

Lapunk azért kereste a céget, mert egy adószakértőkből álló csoport 2013-as, a NAV-nak átadott jelentése alapján érintett lehetett jelentős mértékű, étolajjal összefüggő áfacsalásos ügyekben. A cég azonban a mai napig több százmillió forintos bevétellel működik. Az eset aktualitását az adja, hogy ugyanez a szakértői csoport próbavásárlásokkal bizonyította, ismét megjelentek a magyar boltok polcain a feltűnően olcsó, vélhetően áfacsalásban érintett étolajok.

Az áfaszakértők többek között a CBA-ban és a Reálban is találtak ilyen termékeket, a magyar üzletláncban például egy horvát gyártású flakont cseh forgalmazóval. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a horvát olajat egy magyar cégtől vették. A gyár azonban egy cseh disztribútor útján forgalmazza a terméket.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy szerződéses partnerük hogyan tud olyan olajat ajánlani, ami olcsóbb, mint a hazai gyártóktól vehető termék, miközben több kézen megy át. A két napja feltett kérdéseinkre azonban tegnapi lapzártánkig nem érkezett választ, ahogy a Reáltól és az adóhatóságtól sem. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) pedig azt az ígéretet kaptuk, hogy alaposan megvizsgálják e termékeket.

Az Estella-Hungary képviselője lapunk tegnapi cikke után közölte, soha nem foglalkoztak étolajjal, sem cukorral, sem tejjel, ezért a cikkünk félrevezető. Abban azt írtuk, a cég adatait annak idején a szakértői csoport átadta a NAV-nak, mert áfacsalás szempontjából gyanúsnak találták őket. Az Estella képviselője kijelentette, az adóhatóság nem állapított meg náluk adócsalást, jó adózók, ráadásul jelenleg ők perelik a NAV-ot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.