Nem ér véget négy év múlva az uniós pénzeső?

Jó eséllyel 2020 után is jelentős brüsszeli támogatásokat kapunk, de több lesz a visszatérítendő.

Gyöngyösi Balázs
2016. 06. 13. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meddig tart a tejjel-mézzel folyó Kánaán Brüsszel és Budapest között, avagy a magyar kormány a következő évtizedben is számíthat az Európai Bizottságtól érkező jelentősebb összegű támogatásokra? Egyre inkább úgy tűnik, a válasz igen, ráadásul az uniós testület és a kabinet is egyre több erre utaló nyilatkozatot tesz. A bizottság finn alelnöke arról beszélt a minap, hogy 2020 után is lesznek vissza nem térítendő támogatások, sőt az uniós források meghatározó része továbbra is ilyen jellegű lesz, Jyrki Katainen szerint ugyanakkor növekedni fog a pénzügyi eszközök, így a hitel, a hitelgarancia és kockázati tőke aránya. Magyar részről korábban Lázár János bizonytalan volt, mi lesz a következő évtizedben, de most már a Miniszterelnökséget vezető miniszter is hisz abban, kapunk további támogatást a termelő, szolgáltató magyar kis- és közepes vállalkozások feltőkésítésére.

– Támogatás nélkül szét is esne az unió, a 2004-ben vagy azután csatlakozott tagországok megtartása miatt nélkülözhetetlen az uniós forrás – mondta a Magyar Nemzetnek a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Essősy Zsombor kifejtette, jóllehet 30-40 százalékkal kevesebb, de így is több ezer milliárd forintnyi brüsszeli forrás érkezhet hazánkba. Összehasonlításképp a mostani, 2014–2020-as időszakra több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ez a hozzá szükséges önerővel 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent hazánknak. A MAPI első embere rávilágított, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon belül valóban 27 százalék a vissza nem térítendő források aránya, de az összes többi fejlesztési területtel együtt ugyanez a mutató már csak 15 százalék. Szerinte 2021-től ezt biztosan meg kell duplázni, vagyis 30 százalék körüli lehet a támogatások visszatérítendő, a maradék 70 pedig a vissza nem térítendő része. Essősy úgy látja, a nullaszázalékos kkv-hitel hasznos, de nem kihagyhatatlan lehetőség, hiszen a jelenlegi pénzügyi környezetben egy-másfél százalékért bárhol fel lehet venni, 6-7 százalékos jegybanki alapkamat mellett viszont hatalmas versenyelőnyt jelenthet ez az esély.

A szakember szerint a jelenlegi ciklus inkább a velünk élő múlt, mintsem a jövő hírnöke, hiszen 2020 után már nem a feldolgozóiparba kell önteni a pénzt, hanem az emberek fejébe: át kell képezni a munkaerőt, hogy öt-tíz év múlva is legyen állásuk. Arra számít, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció a mainál lényesen nagyobb teret kap, feltör a robotipar. Ennek nyomán a következő, 2021–2027-es programidőszakban már az lesz az általános, hogy egy korábban tízezer főt alkalmazó autógyár háromezer emberrel is növelni tudja a gyártókapacitását. Éppen ezért a legtöbb munkavállalónak olyan képzést kell kapnia, hogy ne helyettesíthesse egy gép, vagyis egy csavar behajtása vagy egy kábel rögzítése már nem lesz elég. De a vezérigazgató másik példaként felhozta, hogy már ma is ismer olyan magyarországi multit, ahol a pénzügyi osztályt ötvenről ötfősre csökkentik, ugyanis a számlázást, a könyvelést a számítógépes szoftver lényegében már önállóan is képes elvégezni.

Ez most még valóban a jövő zenéje, az viszont nagyon is aktuális problémája a kormánynak, hogy az európai uniós források felgyorsított hazahozatala nélkül szinte láthatatlan a bruttó hazai termék növekedése. A magyar gazdaság 2014-ben 3,6 százalékkal bővült, a tavalyi GDP-adat 2,9 százalék volt, idén viszont a kormány sem vár 2,5 százaléknál nagyobb bővülést. Ez a kiindulópont, a kabinetnek viszont nem titkolt célja, hogy az európai uniós források felpörgetésével kozmetikázzon valamelyest a lassuló gazdasági növekedésen. Ehhez arra van szükség, hogy minél több nagy infrastrukturális fejlesztésnek legyen látható eredménye. Ezek után fájó pofon volt az idei első negyedév 0,8 százaléka. A Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára azt mondja, számítottak a gyengébb január–márciusi adatra. Rákossy Balázs szerint ezt azért lehetett várni, mert a 2007–2013-as ciklusnak olyan erős volt a hajrája, hogy idén jóval kevesebb uniós forrás áramlott a gazdaságba, mint tavaly. Az előző évi első negyedéves 490 milliárd forinttal szemben a tárca adatai szerint ezúttal mindössze 180 milliárd forintról beszélhetünk. A politikus szerint azonban a második fél év kifejezetten erős lesz, így a két és fél százalékos GDP-növekedés elérhető cél – vajon csak a kincstári optimizmus beszél belőle?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.