Nem kirívó a magyar adócsalás mértéke

Áttörést hozhatna, ha nem a büntetésre, hanem a felvilágosításra helyezné a hangsúlyt a NAV.

Horváth Attila
2016. 06. 27. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több megbízható nemzetközi felmérés szerint a magyar államadósság két és félszerese hiányzik a magyar adórendszerből az adócsalók miatt. A témára specializálódott Tax Justice Network nevű nemzetközi szervezet elemzései szerint hazánk a huszadik legnagyobb vesztese lehet az offshore jellegű adóelkerülésnek a világon, amellyel sajnálatos módon Európában is „előkelő helyen” állunk. De a jogalkotók fellépése egyre szervezettebb, amelynek hatására Magyarországon is fokozatosan javulhat a közteher-fizetési morál – elemezte lapunknak a nemzetközi helyzetet a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Jancsa-Pék Judit hozzátette, napról napra születnek a káros adóelkerülés elleni új intézkedések, amelyek szigorítják az adózási rendszereket, kevesebb teret engedve a csalóknak. A szakértő ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) irányította BEPS akciócsomag (az angol Base erosion and profit shifting kifejezésből származik, amely magyarul a nyereség másik államba való áthelyezéséből eredő társaságiadóalap-amortizációt jelenti) javaslatai alapján az Európai Unió és az uniós gazdasági és pénzügyminisztereket tömörítő Ecofin tanács is jelentős európai intézkedéseket tesz a tisztább adózásért.

Mint a LeitnerLeitner szakértője fogalmazott, a törekvések miatt egy-két éven belül jelentősen visszaszorul a trükközők száma, ezzel párhuzamosan javulhat többek között a magyar adómorál is. Egyre kevesebb idejük maradt a cégeknek, hogy megtisztítsák kétes ügyeiket, mert ezután minden valószínűség szerint nehezebb lesz kibújni a törvények alól.

Jancsa-Pék Judit szerint a témával kapcsolatos másik fontos szempont az általános forgalmi adó (áfa) kérdése. Uniós döntés alapján a nemzetközi gyakorlat 2018-tól, de legkésőbb 2020-tól várhatóan úgy alakulhat, hogy a vállalkozások termékértékesítései minden esetben a rendeltetési hely szerint adózzanak. Ez nagy előrelépést jelentene, mert felszámolná a belföldön történő értékesítések adókötelezettsége és a külföldi értékesítések adómentessége közötti különbséget, ami jelenleg a körhinta jellegű áfacsalás melegágya. Az új rendszer a gyakorlatban azt eredményezné, hogy annak az országnak az adókulcsával kell majd kiszámolni az áfát, ahol valamit értékesítettek, ráadásul úgy, hogy az adminisztrációt és az adófizetést a cég saját országa adóhatóságán keresztül intézné. Ha például valaki Ausztriában ad el valamit, osztrák áfakulccsal kell számolnia, de a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak fizeti be a közterhet, mely továbbítja a szomszéd országba.

A szakértő hozzátette, a magyar törvényhozók is rendkívül kreatívak az adórendszer kidolgozásában. A kedvező társaságiadó-kulcs például továbbra is népszerű a külföldi cégek körében, de ezenkívül a magyar társaságiadó-rendszer rengeteg kedvezményt is nyújt, amelyek sokszínűsége és kombinációja egyedülálló az Európai Unióban is. – A jogkövető magyar adófizetők a németekhez hasonlóan precízen járnak el, nem nevezném kirívónak a csalók számát. Ha az adóhatóság inkább a felvilágosításra, és nem a büntetésre helyezné a hangsúlyt, akkor a helyzet még tovább is javulhatna – összegezte az adószakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.