Struccok tenyésztésébe fogtak az önkormányzatok

A 100-110 kilogrammos futómadár húsa értékesíthető, tojása 25 tyúktojásnak felel meg.

MTI
2016. 06. 14. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strucctenyésztők arról számoltak be a lapnak, hogy az utóbbi öt-hat évben megduplázódott a strucchús iránti kereslet Nyugat-Európában. Svájc az egyik fő fogyasztó, de Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is szívesen választja az elit.

A hajdúsági Monostorpályiban tavaly nyáron vettek struccokat a Start munkaprogram révén, a karám létrehozásával és a takarmánnyal együtt mintegy 15 millió forintnyi támogatást kaptak. Juhász Péter, a település jegyzője azt mondta, a tenyésztést folytatják, mert az munkalehetőséget is jelent a közmunkásoknak.

Elmondta, más hajdúsági települések is fontolgatják a strucctenyésztést. Jelezte: fiatal gazdák is igényelhetnek erre támogatást.

Benk Ákos, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának adjunktusa a lapnak arról beszélt, hogy csaknem húsz éve foglalkoznak Magyarországon strucctenyésztéssel. Sokan azért vágtak bele, mert az állat igénytelen, lucernát, szemes takarmányt is eszik, továbbá bírja a hideg telet.

A 100-110 kilogrammos futómadár húsa értékesíthető, tojása 25 tyúktojásnak felel meg, bőre pedig vetekszik a krokodiléval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.