Távozik a jegybank stratégiai igazgatója

Csizmadia Norbertet Matolcsy György jegybankelnök szűkebb köréhez sorolták.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 28. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átalakul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezeti és működési szabályzata – legalábbis erre hivatkozva távozik a jegybanktól Csizmadia Norbert, az MNB gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója. A nemzeti bank sajtóosztálya ezzel kapcsolatos kérdéseinkre úgy válaszolt, hogy ez a pozíció megszűnik, a feladatok részben más szervezeti egységekhez kerülnek át. Ez az igazgatóság felelt a jegybanki alapítványokért, vagyis úgy látszik, az MNB a botrányok csitulásával csöndben nekiállt a szervezeti struktúra átalakításának. A jegybank azt is közölte lapunkkal, hogy Csizmadia a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány elnökeként folytatja munkáját. Azt nem tudni, hogy megtarthatja-e a Pallas Athéné Domus Mentis és a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány kuratóriumi tagságát a volt igazgató.

Csizmadia egyértelműen Matolcsy György jegybankelnök szűkebb köréhez sorolható, emiatt az alapítványok gyanús pénzköltései miatt kirobbant botrány egyik vezéráldozatának is tekinthető. Csizmadia Norbert 1975-ben született Szegeden, a város egyetemén szerzett diplomát település- és területfejlesztő geográfus szakon 1999-ben, majd a Pécsi Tudományegyetem turizmusfejlesztő geográfus szakán 2001-ben. Karrierje 2010 júniusában vett lendületet igazán, amikor a Matolcsy vezette Nemzetgazdasági Minisztériumban a miniszteri kabinet stratégiai műhelyének vezetője lett. Két évvel később a tárca tervezéskoordinációért felelős államtitkárává nevezték ki, majd 2013 márciusában lett az MNB ügyvezető igazgatója.

Mint ismert, az MNB több mint 260 milliárd forintnyi alapítói vagyont biztosított az elmúlt években a jegybank által létrehozott hat alapítványnak. A pénz nagy részét állampapírokba fektették, miközben több tíz milliárd forintért ingatlanokat is vásároltak. De jutott pénz a rokonságnak is. A Szemerey Tamáshoz, Matolcsy unokatestvéréhez köthető New Wave Production Kft. közel 600 millió forintot kapott az alapítványoktól. Matolcsy György könyvét mintegy 70 millió forinttal támogatták a szervezetek. A botrányos pénzköltéseket a Fidesz egy törvénymódosítással próbálta leplezni, amelynek indoklásában az szerepelt, hogy a jegybank által átadott vagyon elveszítette közpénz jellegét. Ezt azonban az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök beadványára alkotmányellenesnek találta, ezért megsemmisítette a törvényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.