Tovább nő az agrártámogatások összege

A szaktárca tervei szerint több mint százmilliárd forintos bővülés várható a következő évben.

Tóth László Levente
2016. 06. 24. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások közül az I. pilléres támogatásokat teljes mértékben az Európai Unió finanszírozza, ezek közül a legismertebbek az alaptámogatásból és a zöldítésből álló területalapú támogatások – emlékeztetett rá tegnap egy sajtótájékoztatón Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. Ez a támogatási keret jövőre 417 milliárd forint lesz az idei 412 milliárd után, és 2020-ig ezen a szinten marad.

A II. pilléres, azaz a vidékfejlesztési támogatások társfinanszírozással működnek: a nagyobb részük az unióból jön, a kisebbik a hazai költségvetésből. Általában pályázat útján lehet hozzájuk jutni, amit a Miniszterelnökség ír ki. Ezek kapcsán jövőre mintegy 95 milliárd forinttal több támogatást fizethetnek ki az ideinél. Jövőre 2,6 milliárdról 4,2 milliárd forintra nő az Igyál tejet program támogatása, továbbá folytatódik az iskolagyümölcs- és a méhészeti program is.

A támogatások harmadik fő csoportját nemzeti forrásokból nyújtják. Utóbbiak a jövő évi költségvetésben 3,3 milliárddal, 91,4 milliárd forintra tovább bővülnek. Idetartoznak a kérődző- és a dohányágazatot is segítő átmeneti támogatások mintegy 26 milliárd forinttal, amely összeg 2,1 milliárddal magasabb az ideinél. A költségvetés a forrása a szintén folyamatosan emelkedő állatjóléti támogatási keretnek is. A baromfi-állatjóléti támogatás 12 milliárd forint lesz. Jövőre új támogatási jogcímet is bevezetnek: az étkezési tojást termelő tyúkállomány és a tenyészbaromfi állatjóléti támogatására 1,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Sertés-állatjóléti támogatásra csaknem 18 milliárd forint jut, és a hízókon túl az anyakocák után is lehet majd igényelni. Jövőre 10,5 milliárd forint jut az állatbetegségek megelőzésének támogatására a 2010-es 4,5 milliárd után. Itt is bevezetnek egy új jogcímet: 1,5 milliárdos többletforrással a vemhes üszők vakcinázási költségeinek a támogatására. Idetartozik a nyúltenyésztők vakcinatámogatása is.

A nyúltenyésztést az úgynevezett kisebb összegű (de minimis) támogatások keretében is dotálják majd. Idetartozik még a szárított takarmány, a fűszerpaprika, a méhészeti járművek, a szőlő- és gyümölcsültetvények gépi művelése esetében a gázolaj jövedéki adójának támogatása. Itt is bevezetnek egy új támogatási jogcímet, a tenyészkos beállítására 300-400 millió forintos kerettel. Az állattenyésztést a tenyésztőszervezeteken keresztül is támogatja jövőre a szaktárca, 1,3 milliárd forinttal.

Lapunk érdeklődésére az államtitkár közölte, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) működési költsége be van tervezve a jövő évi költségvetésbe – noha az MVH-t jövő év elejétől a kormány meg akarja szüntetni, s a Magyar Államkincstár látná el a kifizetőügynökségi feladatokat. A kincstár ugyanakkor lapunkat úgy tájékoztatta, hogy akkreditációjának ütemezéséről, konkrét feladatairól jelenleg közigazgatási egyeztetések folynak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.