Újabb elkeserítő számok Görögországból

Ismét napvilágot látott egy statisztikai adat, amely rámutat a mediterrán állam válságának súlyosságára.

Fokasz Oresztész
2016. 06. 30. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2008-as 858 685 helyett 2015-ben 613 973 vállalkozás működött Görögországban az Európai Bizottság adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy most több mint 244 ezerrel kevesebb cég van a helléneknél, mint a gazdasági válság kezdetekor. És ez nem a hét év alatt megszűnt társaságok számát jelenti, hanem a csökkenést, tehát beleértendők az azóta indult vállalatok is.

Mindez csaknem

843 ezer állásba került,

és több mint 30 milliárd eurónyi termék tűnt el a piacról.

Csak 2015-ben 16 ezer cég szűnt meg, és 45 ezer ember veszítette el a munkáját.

A csődhullám ráadásul az idén is folytatódott: ismert szaküzletláncok, gyárak, szupermarket-hálózatok zártak be. Több száz kis- és nagyvállalat húzta már le a rolót 2016-ban, még az adóemelések júniusi hatálybalépése előtt is. Az is kérdés, hogy ez utóbbiak miatt az újonnan indult vállalkozások közül hány lesz hosszabb távon is működőképes. A változások ráadásul a fogyasztók vásárlóerejére is hatással vannak, ahogy a nyugdíjak csökkentése is.

Közben már több tucat cég tette át székhelyét a szomszédos Bulgáriába, ahol jóval kedvezőbb az adózási környezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.