A budapestiek vásárolnak a legtöbbet

Hatalmas jövedelmi szakadék tátong a fővárosiak és a vidéki régiók lakói között.

MN-összeállítás
2016. 07. 04. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes dolgok rejlenek a bolti kiskereskedelem alakulásáról kiadott adatok mögött. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az év első negyedében országos szinten 4,7 százalékkal többet vásároltak az emberek, mint egy évvel korábban. Nem árt azonban megnézni a részleteket.

A Blokkk.com című portál elemzése azt mutatja, hogy a növekedés szinte kizárólag a fővárosiak költekezésének köszönhető. Budapesten 18,1 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban. Pest megyében valamivel gyengébb volt a vásárlási kedv, azért a fővárosból és a központi megyéből álló Közép-Magyarországon már „csak” 14,4 százalékos volt a bővülés. De még ez is messze meghaladja az átlagot. Növekedést ezen a régión kívül csak Nyugat-Dunántúlon mértek, ahol nem sokkal az átlag fölött, 5,7 százalékkal bővült a kereskedelmi forgalom.

Nem is lehet ezen csodálkozni, ha figyelembe vesszük a különböző régiók jövedelmi viszonyait. Az alkalmazásban lévők havi nettó átlagkeresete kiemelkedően magas Budapesten, átlagosan 218 ezer forint volt az idei első negyedévben. A második „helyezett” Győr-Moson-Sopron megyében fizetett bérek jelentősen elmaradnak a fentebbi összegtől: ott 169 ezer forintot visz haza egy átlagos alkalmazott. A Komárom-Esztergom megyei átlagkereset ettől alig 3000 forinttal marad el. A skála másik végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, ahol havonta alig 116 ezer forintra számíthat az átlagos kereső, de Békésben is csak 123 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplénben pedig 130 ezer forint ugyanez az érték. Vagyis több mint 100 ezer forint a különbség a Budapesten és a legszegényebb megyében elérhető bruttó átlagkereset között.

Mindezek ismeretében nem lehet azon csodálkozni, hogy az év első négy hónapjában a teljes kiskereskedelmi forgalom 4,8 százalékos növekedéséhez képest még feleakkora növekedési ütemet sem ért el az élelmiszerboltok forgalmának bővülése. Ebben jelentős szerepe lehet annak, hogy a szegényebb megyék lakosai jóval kevesebbet kerestek, mint a budapestiek. Márpedig a vidékiekkel szemben a fővárosban élők sokat költöttek ruhára és tartós fogyasztási cikkre, hiszen ezekre az árucsoportokra 8–12 százalékkal több jutott az egy évvel korábbi ráfordításhoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.