A Standard & Poor’s az uniót büntette

A hitelminősítő várakozása szerint a bennmaradó 27 tagország megerősíti elkötelezettségét az EU mellett.

MTI
2016. 07. 01. 5:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban közölte, hogy az eddigi AA+-ról egy fokozattal, AA-ra rontotta az EU hosszú távú besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

A döntéshez fűzött elemzésében a társaság kiemeli, hogy az EU-n belüli szolidaritást eddig az unió hitelminősítését meghatározó tényezők egyik kedvező elemeként tartotta nyilván, ezentúl azonban semleges adósmegítélési tényezőnek tekinti, miután a brit tagságról múlt héten rendezett népszavazáson a választók többsége a távozásra voksolt.

A Standard & Poor’s alapeseti forgatókönyve a brit népszavazás előtt az volt, hogy mind a huszonnyolc tagállam az EU tagja marad – áll a cég elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint a bennmaradó huszonhét tagország megerősíti elkötelezettségét az EU mellett, ám az Egyesült Királyság távozása miatt óhatatlanul új és bonyolult tárgyalásokra lesz szükség az unió következő, 2021–2027-es költségvetési keretéről. Emellett várhatóan bizonytalanabbá válik a bevételi előrejelzés, a hosszú távú tőketervezés és a pénzügyi védőmechanizmusok kiigazítási gyakorlata is.

A S&P kiemeli, hogy idén Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság adja az uniós költségvetésbe befizetett nettó hozzájárulások 21, 16, illetve 13 százalékát.

Az EU hitelminősítési erősségei közé tartozik ugyanakkor, hogy a kockázatos eszközállomány a huszonnyolc tagállam 13 000 milliárd eurós összesített hazai össztermékének alig 0,6 százaléka, az EU 8400 milliárd eurós állampapír-piacának pedig mindössze 0,9 százaléka – áll a társaság csütörtöki elemzésében.

A Standard & Poor’s a héten az Egyesült Királyságot is leminősítette, egyszerre két fokozattal AA-ra csökkentve a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek besorolását az addig érvényben tartott lehetséges legjobb AAA szintről, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A cég azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy az EU-tagságról tartott népszavazás eredménye miatt romlani fog a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül az e héten bejelentett leminősítésig már csak a S&P tartotta nyilván AAA osztályzattal, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már korábban megvonta az Egyesült Királyságtól ezt az elit besorolást.

Ráadásul a héten Fitch Ratings is újból leminősítette az országot, AA+-ról egy fokozattal, AA-ra rontva a hosszú futamú szuverén osztályzatát. A társaság szintén negatív kilátást hagyott érvényben az új besoroláson.

A Moody’s a múlt héten negatívra rontotta a brit adósosztályzat kilátását, ugyancsak a népszavazási eredményből eredő kockázatokra hivatkozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.