Berlin nyerhet a brexittel?

Nagy-Britannia és az Európai Unió szakadásához is vezethet a brexit.

Bodacz Péter
2016. 07. 06. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Nagy-Britannia, de az Európai Unió gazdasági és társadalmi válságát is előidézheti a brexit: minden eddiginél valószínűbb a királyság széthullása, míg a föderatív szemléletű nyugati országok és a nemzeti szuverenitás szükségességét hangsúlyozó közép-európai államok közötti ellentét jelentősen erősödhet – fejtette ki a Lánchíd Rádió Szaldó című műsorában Róna Péter közgazdász. Mint elmondta, amennyiben valóban megvalósul Nagy-Britannia unióból való kiválása, akkor olyan mértékűre nőhet a bizalmatlanság a piacokon, hogy radiálisan csökkenhetnek a beruházások és az életszínvonal a szigetországban, a lefelé tartó spirálból pedig a Bank of England kamatcsökkentő politikája sem tudná kirántani az országot. Szavai szerint miután a szigetország hivatalosan is bejelenti kilépési szándékát, megszűnik az uniós szabadpiaci együttműködés része lenni, a következő évek tárgyalásai pedig arról szólnak majd, hogy – immár harmadik országként – miként fognak visszacsatlakozni a közös piacba.

Róna Péter arra számít, hogy mivel London mint pénzügyi központ szerepe jelentősen csökkenni fog, a Cityben dolgozó félmillió ember tíz százaléka veszítheti el állását. A lehetséges új banki központok között említette Párizst, Frankfurtot és Dublint, de Varsó is szerephez juthat, hiszen Lengyelország pénzügyi szolgáltatói szektora igen fejlett.

A brexit felerősíti az egyesült Európát preferáló országok és a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó államok közötti ellentéteket, aminek egyenes következménye lehet az unió kétsebességessé válása vagy szakadása. Előbbi csoportba tartozik Hollandia, Írország, Franciaország, de mindenekelőtt Németország, ezek egyértelműen a nyertesei lesznek a folyamatnak, míg a perifériára szorulnak a visegrádi négyek, köztük Magyarország is – vélekedett az Oxfordban tanító közgazdász, megjegyezve: hazánk viszonyulása az Európai Unióhoz nem egyértelmű, ami miatt aligha örökölhet meg feladatokat a kilépő Nagy-Britanniától.

A műsorban szintén megszólaló Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a britek számára igen fontos, hogy továbbra is élvezzék az uniós szabad piac áldásait, ezért továbbra is hajlandóak lesznek befizetni a részüket akár a közös költségvetésbe. Mindez azt is jelenti, hogy Magyarországnak egyelőre nem kell tartania attól, hogy az uniós fejlesztési forrásokat felülbírálják. Szintén fontos, hogy a közös piacon való részvételnek feltétele lesz a szabad munkavállalás a szigetországban, ami ugyanakkor a brexitpártiak fő célkitűzésével ellentétes. Németh Dávid és Róna Péter egyetértett abban, hogy a kiválás egyelőre nem lefutott meccs, a szavazás óta a brit közvélemény óriási változáson esett át, a politikai válság pedig példa nélküli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.