Buszgyárat építenek hazánkban a kínaiak

Ha beindul a termelés, akkor az első évben száz elektromos buszt gyárthatnak Komáromban.

MNO
2016. 07. 26. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál meg nem erősített információi szerint a kínaiak úgy döntöttek, hogy megépítik a régóta tervezett gyárat. A beszámolók szerint a toborzás megkezdődött, és már a helyszíni munkálatok is folynak a Komáromi Ipari Parkban, ahol a tervek szerint októberben indulhat meg a termelés.

A kínai vállalat első körben csak egy kisebb gyártóbázist hoz létre a már meglevő gyártócsarnok bővítésével, ahol összeszerelés folyik majd, kutatás-fejlesztés és innováció viszont biztosan nem – írja a Portfólió. Ha beindul a termelés, akkor az első évben száz elektromos buszt gyárthatnak Komáromban, a szám azonban a jövőben a többszörösére emelkedhet.

A tavasz folyamán a kormány a nemzeti buszstratégia mellett tette le a voksát. Ezzel kapcsolatban Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének (Mabusz) elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére kifejtette, örömteli, hogy a kormány nemzeti buszgyártási stratégia kidolgozásába kezdett, s remélik, a mostani program nem jut a korábbi próbálkozások sorsára, amelyekből nem lett semmi. Szavai szerint reményt keltő, ugyanakkor kézenfekvő is, hogy a megrendeléseket kívánják ösztönözni, a Volán társaságok állománya ugyanis öreg. A szervezet elnöke úgy véli, a buszgyártási ágazatnak nem elsősorban állami támogatásra van szüksége, hanem arra, hogy a hazai kereslet és a hazai kínálat találkozzon. Beszerzések az utóbbi években is voltak, ám ezeket úgy írták ki, hogy magyar gyártók azokon véletlenül sem tudtak indulni.

Július közepén pedig határozat született arról, hogy a kormány létrehozza a nemzeti autóbusz-beszerzési bizottságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.