Egyelőre uniós ábránd a tiszta levegő

Magyarország korábbi klímapolitikai vállalásait sem teljesíti.

Illés József
2016. 07. 26. 5:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem tudni, mi valósul majd meg az Európai Unió napokban elfogadott légszennyezés-csökkentési elképzeléséből. Abban az esetben azonban, ha a soron következő alkudozások során lazul a mostani tervezet, és Brüsszel mégsem határoz meg minden ország számára konkrét célokat a károsanyag-kibocsátás mérséklésére, akkor marad a magas levegőszennyezés és annak egészségkárosító hatása, továbbá megállíthatatlanná válik a klímaváltozás – nyilatkozta lapunknak a Magyar Energiahatékonysági Intézet programigazgatója.

Szalai Gabriella ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy az Európai Bizottság a múlt héten nyilvánosságra hozta a 2030-ig terjedő időszakra vonatkozó kötelező kibocsátáscsökkentési célokról szóló javaslatait azokra a szektorokra vonatkozóan, amelyek nem az emissziókereskedelmi rendszer alá tartoznak: közlekedés, épületek, földhasználat, erdőgazdálkodás, hulladékgazdálkodás. E szerint Magyarországnak 2030-ig a 2005-ös szinthez képest hét százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatást okozó gázok – köztük a szén-dioxid-kibocsátását az említett ágazatokban.

A bizottság által javasolt, jogilag kötelezőre tervezett magyar erőfeszítés a negyedik legalacsonyabb az EU-ban: csak Lettországtól (6 százalék), Romániától (2 százalék) és Bulgáriától (0 százalék) vár el kisebb erőfeszítést Brüsszel, miközben a lengyel és a horvát célszám megegyezik a magyaréval. Ezek a kibocsátási szigorítások azonban mindaddig csak tervek maradnak, míg a tagországok kormányai nem fogadják el, és az Európai Parlament nem hagyja jóvá. Így félő, hogy a későbbi alkuk folyamán mérséklődik az egyes országokra kirótt teher. Némely hírek szerint Lengyelország részéről máris erős tiltakozás várható, a varsói kormány ugyanis azt akarta elérni, hogy az országnak ne kelljen kötelező célértékekhez igazodnia.

Szakemberek szerint a terv megvalósulásának esélyeit tovább csökkenti, hogy Brüsszel jórészt a tagállamokra bízza, milyen módon érik el a légszennyezés-csökkentést. Szalai Gabriella úgy véli: sokkal hatékonyabb volna, ha az EU a célok kitűzése mellett az azok eléréséhez szükséges módszereket is meghatározná. Emellett az uniónak szigorúan be kellene tartatnia a kiszabott kibocsátási célok megvalósítását, nem csak ajánlásként megfogalmaznia őket.

Sokan úgy gondolják, bizonytalan, hogy hazánk képes lesz-e elérni a megjelölt hétszázalékos légszennyezés-csökkentési célt, miután Magyarország a megfelelő kormányzati intézkedések hiánya miatt előreláthatóan a 2020-ra vállalt klímapolitikai célokat sem lesz képes teljesíteni. Így nem növekszik majd a megújuló források részaránya az összes energiatermelésből 14,5 százalékra, és nem javul az energiahatékonyság 20 százalékkal a korábbiakhoz képest.

Szalai Gabriella megjegyezte: a károsanyag-kibocsátás mérséklése égetően szükséges volna. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint ugyanis világszerte mintegy hat és fél millióan halnak meg évente a rossz levegőminőség és az abból fakadó betegségek miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a légszennyezés miatt kialakult betegségek és korai halálozások csak Európában évente 1600 milliárd dollárral terhelik meg az államok költségvetését, ami a teljes Európai Unió bruttó hazai termékének (GDP) mintegy tíz százaléka. Május elején riasztó statisztika jelent meg a hazai légszennyezettségi adatokról is. Millió lakosra számítva Kína után Magyarországon a legmagasabb a légszennyezettség miatti halálozások száma. Ha a WHO adataiból indulunk ki, hazánkban a légszenynyezés által okozott kár évi negyvenmilliárd dollár, ami a GDP 19 százaléka – állítják szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.