Egyre hasznosabbak a napelemek

Egyelőre jól bírja a hazai villamosenergia-hálózat a kánikulai terhelést.

Illés József
2016. 07. 24. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áramfogyasztási adatokból megállapítható, hogy az elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelítette egymást, így például a tavalyi 2015. nyári csúcsérték 10 megawattal haladta meg a télit. Az idei nyári csúcs a júniusi előzetes adatok alapján 6366 megawattos értéket ért el, ami 139 megawattal alacsonyabb az idén januárban regisztrált előzetes téli maximumnál. Ez a felhasználásmérséklődés főként annak a következménye, hogy a háztartási napelemes kis erőművek kapacitása évről évre megduplázódik – derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatásából.

A szakértők szerint ugyanakkor a kormányzat eddig inkább hátráltatta, mint segítette a napelemes áramtermelés elterjedését. Tavaly például a kabinet kilogrammonként 114 forintos környezetvédelmi termékdíjat vetett ki a szolárrendszerekre, ami kétszer akkora összeg, mint amekkora a környezetszennyező akkumulátorokat terheli. Így a környezetbarát műszaki megoldások telepítői nagyobb adót fizetnek, mint az erősen szennyező anyagok használói. Emellett a kormány által jelenleg alkalmazott áramdíj-elszámolási rendszer nem támogatja, hogy a háztartási napenergia-termelő egységek több áramot termeljenek, mint az adott felhasználó szükséglete. Ennek ellenére évről évre megduplázódik idehaza a „napfénypiac”. A 2014. év végéig 77 megawatt kapacitást telepítettek a felhasználók, s ez a teljesítmény tavaly megkétszereződött, és ugyanekkora növekedésre számítanak idén is a szakemberek.

A nyári áramigény-növekedés oka a légkondicionáló berendezések elterjedésében keresendő – állítja a rendszerirányító. Napjainkra az ipari és szolgáltató létesítmények, valamint a közintézmények zöme mellett a magyar háztartások mintegy negyede használ valamilyen légkondicionáló berendezést. A Mavir tapasztalata szerint azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egyfokos emelkedés plusz 90–100 megawattal terheli a hazai villamosenergia-rendszert.

A Mavirtól azt is megtudtuk, hogy nem okozott gondot a paksi 1-es számú blokk múlt heti néhány napos leállása, mivel a rendszerirányító rendelkezett és rendelkezik a szükséges és előírt mennyiségű tartalékokkal. A nemzetközi előírások szerint a rendszerirányítónak minden esetben negyedórán belül pótolnia kell a hálózatban működő legnagyobb blokk teljesítményét, ami hazánk esetében a paksi blokkok egyenkénti teljesítménye, vagyis 500 megawatt. Az 1. számú blokk leállása miatt a rendszerből kieső teljesítmény így 500 megawatt nagyságú volt, amelynek pótlása nem okozott gondot. A hazai források mellett ugyanis importkapacitások is igénybe vehetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.