Érkezik a jövedelemstabilitási alap

Újabb sarcnak tekintik a gazdákat segítő eszközt az agráriumot kiszolgáló cégek.

Tóth László Levente
2016. 07. 27. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mezőgazdasági termelők jövedelmét stabilizáló alap bevezetését fontolgatja a kormány – értesült lapunk. A cél az, hogy különösen súlyos válságok esetén akár a tagság felének is képes legyen kifizetéseket teljesíteni – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet elemzéséből. A kutatók szerint egy olyan állami alapot érdemes felállítani, mely nem vesz fel hitelt, de egy súlyos válság idején fogadhat adományokat olyan privát szereplőktől, akiknek érdekében áll a válságba kerülő üzemtípus megsegítése.

Szakértők szerint a hazai termelői kör közel felének érdemes lenne belépnie a jövedelemstabilitási rendszerbe, a megvalósítás azonban nem lenne egyszerű. A hazai adórendszer rendkívüli bonyolultsága miatt például a jövedelemstabilitási alapbeli jövedelembevallás nem alapulhat az adórendszeren. A hazai termelők zöme nem köteles tételes jövedelemkimutatást készíteni. S miközben a jövedelemstabilitási alap csak a mezőgazdasági jövedelmeket biztosítja, Magyarországon a vállalatok nem kötelezettek az üzemen belüli jövedelmek ágazati szintű megbontására.

Ez az ötlet az, amitől a pénzügyesek haja égnek áll az agrárvilágot kiszolgáló nagyobb cégeknél. A vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szereket és mezőgazdasági eszközöket gyártó, azokkal kereskedő vállalkozások többségénél újabb sarcnak tekintenék, ha válság esetén nekik kellene finanszírozniuk partnereik bevételkiesését is. Habár azt is elmondták, jelenleg is támogatják a termelőket, és lényegében hitelt is nyújtanak nekik, mikor türelmesen várnak termékeik határidőre ki nem fizetett ellenértékére.

Korábban kevésbé tudták csökkenteni kockázatukat az uniós termelők, szemben a tengerentúli farmerekkel. Az Egyesült Államokban és Kanadában például jelentősek az állami támogatás mellett, önkéntes termelői részvételen alapuló biztosítások (hozam-, árbevétel-, jövedelembiztosítás). A 2014–2020-as időszakban az EU is engedélyezte az alapvetően kanadai mintát követő jövedelemstabilitási alapok létrehozását. Ez az állami támogatás csekély összegű szubvenciónak tekinthető, így nem kell beszámítani a Kereskedelmi Világszervezet által megszabott támogatási szintbe.

A magyar vidékfejlesztési programban is nevesítették a jövedelemstabilitási eszközt: éves szinten egymilliárd forint forrás jut erre a célra az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A szubvenció alapvetően az állattenyésztést és a kertészeteket célozza, de nincs megtiltva más ágazati szereplők belépése sem. A kertészeti és állattenyésztő üzemek azért élveznek elsőbbséget, mert nekik nincs módjuk a kockázatok piaci alapú kezelésére. Az állattenyésztő gazdaságok sem a kárenyhítési rendszert, sem a díjtámogatott biztosításokat nem tudják igénybe venni, s vannak gazdaságok, amelyek termékeinek nincs hazai tőzsdei jegyzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.