Felrobbant a pénzmosoda

Soha ennyien nem éltek még az adóamnesztiával egy negyedév alatt.

Wiedemann Tamás
2016. 07. 19. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfutott a stabilitás megtakarítási számlák (SMSZ) forgalma, miután az idei második negyedévben 379 ilyen kontót nyitottak, amelyre 30,3 milliárd forintot fizettek be a bűnbánó adócsalók. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint ezzel az első félévben összesen 550 számlát nyitottak, amelyekre 44,1 milliárd forintot utaltak azok a honfitársaink, akik éltek az állami adóamnesztia ezen, 2013 vége óta elérhető lehetőségével. Átlagosan nyolcvanmillió forintot helyeztek el a számlákon az ügyfelek, amely hatalmas ugrás a tavalyi első félév 63 millió forintos arányához képest. A tavalyi hasonló időszakhoz képest egyébként közel megtriplázódott egy év alatt a kontónyitások száma, miközben 3,4 szeresére nőttek a tisztára mosni szándékozott összegek.

Ebben szerepet játszhatott az is, hogy tavaly nyáron úgy módosult a jogszabály, hogy az a magánszemély, aki legalább ötmillió forintot helyez el ezen a speciális kontón, húsz, de egy év után már csak tíz százalék adó megfizetése mellett legalizálhatja korábban be nem vallott jövedelmét. Ez a szabály tavaly július óta érvényes, korábban legalább négy évig kellett a számlán tartani a pénzt ahhoz, hogy hasonlóan kedvező adókulcs mellett lehessen ilyen mértékben legalizálni a pénzt. A nyári jogszabály-módosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóval alacsonyabb adókulccsal veheti ki a pénzét SMSZ-számláról az az ügyfél, aki a jövedelmét éveken át eltitkolta, vagy frissen megkereste, ám nem adózott utána. Az, hogy a gyakorlatban egy év után, tízszázalékos adó megfizetését követően bárki tisztára moshatja az adózatlan jövedelmét, nemcsak arra ösztönzi a csalókat, hogy külföldről hazahozzák a jövedelmeiket, hanem az itthoni vállalkozókat is adóelkerülésre csábítja. A kormány ugyanis olyan kiskaput nyitott a jogszabály-módosítással, amely a rendkívül magas áfa jellemezte adókörnyezetben a kiterjedt szürkegazdaságnak kiszámítható menekülő utat kínál. A 27 százalékos áfa és az élőmunkát terhelő 50 százalékos magyar adóék mellett könnyen elképzelhető, hogy sokan inkább zsebbe kérik a munkáért járó összeget, majd a megtakarítási számlán egy év után legalizálják.

A program indulása óta eltelt két és fél évben több mint 135 milliárd forint landolt a számlákon, összesen 1881 magyar élt az adóamnesztia lehetőségével, túlnyomó részt külföldről befizetve a számlákra. Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a szakma eredetileg nagyságrendileg százmilliárdos szintű éves pénz-hazavándorolással és SMSZ-befizetéssel számolt. – Két éve a mostani tényszámokkal szinte megegyező ügyfélkört, 1900 fős nagyságot prognosztizáltunk magunk is a tizedik negyedév végére, ám alig 100 milliárdos SMSZ-használatot, szemben a 250 milliárdos piaci várakozással. Sajnos a 135 milliárdos befizetésösszeg a pesszimistább várakozásokat igazolta, annak ellenére, hogy az SMSZ más országok hasonló konstrukcióihoz képest is kifejezetten kedvező feltételeket kínál, nem is beszélve az elmúlt egy évben alkalmazott formájáról – mondta lapunknak Karagich István. A privátbanki szakértő szerint az első bő két év eredménye elmaradt a várakozásoktól, ám a friss adatok alapján a konstrukció ebben a negyedévben végre olyan beáramlást hozott, amely a hazai gazdasági viszonyokat tekintve joggal elvárható volna a tisztulás érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.