Jegybanki ingatlanvásárlások, gyanús értékbecslések

Furcsa dolgok derültek ki a Figyelő birtokába került dokumentumokból.

MNO
2016. 07. 07. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti bank 2013–14 táján több ingatlant is vásárolt, de a részleteket sokáig titkolták. Azonban később a Kúria, illetve az Alkotmánybíróság határozatainak nyomására kénytelenek voltak a nyilvánosság elé tárni ügyleteiket – írja a lap.

A Figyelő cikkéből kiderül, hogy a tranzakciókat nem egy részletükben a hagyományos piaci döntésektől eltérő logika szerint hajtották végre, bár ezt természetesen tagadják az MNB-ben.

A laphoz négy ingatlan – az Eiffel Palace irodaház, a tiszaroffi Kastélyszálló, az Úri utcai épület, valamint az IPOSZ egykori, Kálmán Imre utcai székháza – dokumentációja jutott el. A négyből három esetben egy békéscsabai székhelyű, de budapesti irodával is rendelkező kisvállalkozást, a Leszing Kft.-t bízták meg a vagyonértékelés elvégzésével. Az Eiffel Palace esetében a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodán keresztül a KPMG tanácsadó cég készítette el az értékbecslést.

Mint írják, a papírokból az olvasható ki, hogy a munka elvégzése során a megbízó nagyvonalúan járt el e cégekkel szemben. A Leszing például drágábban látta el feladatát, mint amennyit a jelentkezéskor vállalt: ajánlatukban azt rögzítették, hogy a 3000 négyzetméternél nagyobb épületek esetében darabonként nettó 2,8 millió forintért készítik el az értékbecslést – ám az Úri utcai épület esetében kötött szerződésben a forgalmi értékre vonatkozó szakértői vélemény elkészítésének ellenértéke nettó 6,850 millió forint volt. A volt IPOSZ-székház megvételét bemutató adatok esetében ugyanez a helyzet: ott is az ajánlatban szereplőnél magasabb, szintén 6,850 millió forint lett a szerződött ellenérték – teszi hozzá a lap.

Annak ellenére, hogy a jegybank és a Leszing Kft. közti szerződés szerint a megbízott szavatosságot vállalt arra, hogy az általa elkészített értékbecslés nem fogja sérteni mások szellemi alkotáshoz fűződő jogait, az átadott 25 oldalas szöveges értékbecslésből mintegy 6,5 oldal forrásmegjelölés nélküli idézet, részben a Wikipédiáról, részben pedig az epiteszforum.hu nevű portálon közzétett „Koncepcióvázlat a Budai Várnegyed jövőjéről” című írásból – közölték szocialista politikusok. Emellett az is kérdéseket vet fel, hogy a megbízott nem vállalt korlátlan felelősséget az értékbecslés során felhasznált adatok és információk forrásaival és megbízhatóságával kapcsolatban – olvasható a Figyelőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.