Kötelező tagság a falugondnokoknak

Furcsa indoklással szed be minél több embertől díjat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Horváth Attila
2016. 07. 02. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár maguk sem tudják, egy tavaly év elején életbe lépett jogszabály alapján a falu- és tanyagondnokoknak is kötelezően be kell lépniük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarába (NAK), ami természetesen tagdíjfizetési kötelezettséggel jár együtt. Lapunk azután fedezte fel a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény 2. számú mellékletében a különös szabályt, hogy megírtuk, az étellel, itallal, dohánytermékekkel foglalkozó nagykereskedőknek is kötelező a tagság. Még akkor is, ha érintetlenül, átcsomagolás nélkül adják tovább a terméket. A következő melléklet az „idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül szakágazat” tagjaiként a falu- és tanyagondnoki szolgáltatást végzőket is bekényszeríti a kamarába.

A lapunk által felkeresett tanya- vagy falugondnoki szövetségek képviselői közül senki sem tudott a kötelező tagságról, ez azért is meglepő, mert már meg kellett volna kapniuk a fizetési felszólítást. Ezek elmaradása az agrárgazdasági kamarának a nagykereskedőkről szóló, néhány nappal ezelőtti tájékoztatásával magyarázható. Eszerint idő kell, hogy mindenkit megkeressenek, akire vonatkozik a szabály.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a kamara tájékoztatása szerint a tagok gazdasági súlyától függő, sávosan növekvő éves kamarai tagdíj kétezer és egymillió forint között alakul. Azoknak a tagoknak, akiknek éves nettó árbevételük nem haladja meg a 600 ezer forintot, kétezer forint tagdíjat kell fizetniük, hatszázezer és négymillió bevétel között pedig ötezer forintot.

A falugondnoki szövetség egy neve elhallgatását kérő munkatársa abban reménykedik, nem kell fizetniük, mert nem agrárvállalkozók. Mint mondta, egyeztet a kamarával, és az Emberi Erőforrások Minisztériumával, hivatalosan ugyanis a tárca fennhatósága alá tartoznak. Hozzátette, ott nem hallottak a különös jogszabályról. Volt olyan falugondnok, aki a jogszabály értelmezése után felháborodva azt mondta, igaz, hogy valószínűleg évente csak néhány tízezer forintot kell fizetni, de a legtöbb gondnoknak ezt is nehéz kigazdálkodnia.

Reménykedni azonban felesleges, mert a kamara egyértelművé tette a helyzetet. – A kamara működése az agrártermelés és az élelmiszeripar mellett kiterjed az ezekhez szorosan kapcsolódó vidékfejlesztési területekre is. A NAK 15 szakmai osztályba rendezve tartja nyilván tagjait. Ebből három kapcsolódik a vidékfejlesztéshez, ezek működését külön alelnök felügyeli. A falugondnoki és tanyagondnoki tevékenység egyértelműen a vidékfejlesztéshez köthető, ez indokolja tagságukat – közölte megkeresésünkre a testület sajtóosztálya.

A kamarába szintén belépni köteles nagykereskedők kapcsán a NAK arról tájékoztatott, hogy ügyfélbarát kamaraként a gyakorlatban agrárgazdasági vagy élelmiszer-ipari tevékenységet nem végzőknél nem kívánják érvényesíteni a kötelező tagságot. Ezért számukra biztosítják a lehetőségét, hogy mentesüljenek a tagság és a díjfizetés alól, de ezt kérniük kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.