Nem időszerű az euró bevezetése?

Róna Péter a jelenlegi körülmények között nem lát lehetőséget a bevezetésre és időszerűnek sem tartja a kérdést.

Wiedemann Tamás
2016. 07. 20. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az Orbán-kabinet már évek óta céldátumot sem jelöl meg az euró bevezetésére, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden mindenkit meglepett azzal a nyilatkozatával, hogy „nem tartja alaptalannak az évtized végi csatlakozást”. A Magyar Hírlapnak adott interjúban a tárcavezető hozzátette, erre akkor van esély, ha a gazdasági folyamatok tartósak maradnak, és az uniós fejlettségi átlaghoz közelebb kerülünk, valamint a hazai termelékenység is tovább javul.

Tény, hogy hazánk az eurózónához való csatlakozás kritériumaiból hármat már teljesít. Varga Mihály szerint jól állunk az árstabilitással: a vizsgált időszakban a magyar infláció 0,4 százalék volt, míg a referenciaérték 0,7 százalék. A hosszú kamataink átlaga 3,4 százalék, ennek a referenciaértéke pedig négy százalék. – A költségvetési hiányt leszorítottuk jócskán a bruttó hazai össztermék (GDP) három százaléka alá, azaz itt is teljesül a feltétel. Magyarország kilenc évig állt túlzottdeficit-eljárás alatt, 2013 óta ez is megszűnt. Az adósságunk a bruttó hazai termék hatvan százaléka fölött van, de öt éve folyamatosan csökken, ami megfelel az elvárásnak – tette hozzá. Azt a tárcavezető is hozzáteszi azonban, hogy gyenge versenyképességgel, rossz árfolyamon csatlakozni életveszélyes, többet árt, mint használ.

– Belső feszültségektől terhes az eurózóna, elég csak a britek kilépésére, a görög válságra, a gyengélkedő olasz bankrendszerre gondolni. Emellett a spanyol és a portugál gazdaság sincs túl a krízisen, miközben Franciaország is növekedési nehézségekkel szembesül – mondta lapunknak Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára, aki szerint rendkívül bátor cselekedetre vall a nemzetgazdasági miniszter bejelentése. Róna Péter szerint a magyar gazdaság versenyképessége nincs abban az állapotban, amely lehetővé tenné a belépést. (A Portfólió.hu számításai szerint az elmúlt húsz év felzárkózási üteme alapján ezt a versenyképességi szintet 2045 és 2070 között érhetné el hazánk.) A közös fizetőeszköz használata ugyanis azoknak az országoknak éri meg, amelyek hasonló fejlettségi szinten vannak (például Németország és Hollandia), miközben a gazdasági válság megmutatta, hogy a perifériaországok (például Spanyolország, Görögország vagy Portugália) alig profitáltak az euróból. – Magyarország jelenleg a multinacionális cégek tevékenységének és az uniós támogatásoknak köszönhetően, illetve a forint folyamatos leértékelése révén képes lényegében gazdasági növekedést felmutatni – tette hozzá. A közgazdász szerint a görög gazdaság versenyképességéhez mérve az euró például túl van értékelve, miközben a német versenyképességhez viszonyítva alulértékeltnek számít. – Ennek hatására a német gazdaság további versenyelőnyre tesz szert a göröggel szemben, ami egyfajta ördögi körhöz vezet. Ezt tapasztalhatjuk a válság kirobbanása óta Görögországban – mondta a szakember. Az sem mindegy, milyen árfolyamon váltja át egy csatlakozni kívánó tagállam a nemzeti valutáját. Róna Péter úgy véli, a szlovénok túl erős árfolyamon tették ezt, aminek megitták a levét, miközben a szlovákoknak sikerült gyengébb árfolyam mellett bevezetni az eurót, ami versenyelőnyt jelentett Pozsonynak. Róna Péter a jelenlegi körülmények között nem lát lehetőséget az euró bevezetésére, és időszerűnek sem tartja a kérdést.

Lapunk megkereste az Európai Bizottságot és az Európai Központi Bankot (EKB) is azzal kapcsolatban, hogy jelezte-e Magyarország hivatalosan az euróövezethez való csatlakozási szándékát. Ha négy éven belül a kormány be akarná vezetni az eurót, akkor tavaszig csatlakozni kellene az úgynevezett ERM II. rendszerhez, amelyben két évet kellene Magyarországnak eltöltenie jelentősebb árfolyamkilengések nélkül. A bizottság csak általános választ adott, az EKB azonban egyértelművé tette: hozzájuk nem érkezett ilyen hivatalos megkeresés hazánktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.