Nem tűntek el a gyanús tejek

Ősszel folytatja tiltakozását a terméktanács a nagyáruházak polcait elárasztó szlovák termékek ellen.

Horváth Attila
2016. 07. 06. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is jelen vannak a magyar ágazatban a gyanús importtejtermékek, különösen a dobozos tejek és a félkemény sajtok. A hazai polcokról nem tűntek el a magyarnál jóval olcsóbb, főleg szlovák eredetű 1,5 százalékos UHT-tejek – tudta meg lapunk.

Pedig mintegy másfél hónapja vonultak utoljára utcára a tejtermelők, több beszállító ellen is tiltakoztak. Szerintük amíg a hazai feldolgozók együttműködnek a meghatározó élelmiszer-kiskereskedelmi láncokkal, addig több nagykereskedő cég az elmúlt években egyáltalán nem vásárolt magyar feldolgozótól UHT-tejet.

Azt is kifogásolták, hogy a kormány, az eredeti tervétől eltérően, csak a friss tej áfáját akarja csökkenteni jövőre 5 százalékra, az UHT- és a féltartós tejét, valamint a félkemény sajtokét nem. Megírtuk, a termelők attól tartanak, ezzel folytatódnak az áfacsalások a piacon. Korábbi petíciójukban egyeztetést szorgalmaztak a termelők a kormány és a kiskereskedelmi láncok között.

Úgy tűnik, eddigi akcióik nem voltak sikeresek, hiszen ezek a termékek továbbra is ellepik a magyar boltok polcait. Lapunk több cikken keresztül számolt be róla, hogy egy adószakértőkből álló csoport gyanús eredetű étolajokat vásárolt, amelyek minden valószínűség szerint áfacsalással kerültek többek között a CBA és a Reál polcaira. Míg az itthon előállított étolaj jellemzően 400–510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni. Az árkülönbségre magyarázat lehet a szakértők szerint az, hogy a termékek áfáját elcsalták.

Ugyanez a csoport UHT-tejeket is vásárolt. Több kis boltban, Reál- és Coop-üzletben is elsősorban szlovák eredetű termékekre bukkant. Gyanúsnak találták a Benefit, a Mileko, a Boni és a Madeta egyliteres termékeit. Ezek a tejek 119-től 159 forintig terjedő áron voltak kaphatók. A magyar termékek sok esetben 50-60, de akár 100 forinttal is többe kerülhetnek.

– Hiába kaptunk több kormányzati ígéretet a helyzet megváltoztatására, azok nem teljesültek

– mondta lapunknak Hegedűs Imre, a Tej Terméktanács elnökségi tagja. Hozzátette, Lázár János kancelláriaminiszter körülbelül másfél hónapja közölte, együttműködnek a tanáccsal, de azóta három megkeresésükre sem érkezett válasz a tárcától. Hangsúlyozta, valószínűleg ősszel folytatják a munkát, amivel végleg szeretnék eltüntetni ezeket a termékeket a magyar polcokról.

Hegedűs Imre és a szakértői csoport is azt mondta, kisebb üzletekben nem kaphatók nagy tételben a gyanús termékek, a leginkább „fertőzött” multinacionális cég a Tesco, ahol a Mileko nevű szlovák márka a legelterjedtebb.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) megkeresésünkre közölte, június közepén 22 külföldi, szlovák, cseh és lengyel előállítású terméket kellett kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb volt a jelölésen szereplőnél. Az áruk között szerepelt a Mileko és a Tesco saját márkás terméke is. Kiemelték, az adatok kizárólag a megvizsgált tételekre vonatkoznak, az előállítók más termékeire nem. Hozzátették, az ellenőrzéseket, mintavételeket folytatják, azok a nyári szezonális ellenőrzésnek is részei lesznek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Reál és a Coop tegnapi lapzártánkig nem reagált a tejekkel kapcsolatos megkeresésünkre. A Tescónál arról is érdeklődtünk, hogy ha étolajat kizárólag magyar gyártótól vásárolnak, akkor a tejjel miért nem ugyanígy járnak el. Tőlük sem érkezett reakció.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.