Óriási üzlet rejlik az adatokban

Elkészült a nemzeti adatpolitikai stratégia.

Bodacz Péter
2016. 07. 02. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a nemzeti adatpolitikai stratégia. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács weboldalán társadalmi vitára bocsátott dokumentum július 15-ig véleményezhető. A szakmai anyag a digitalizáció elterjedésével mind értékesebb adatvagyon rendszerezését, gondozását, felhasználását és az ebben rejlő piaci lehetőségeket, kitörési pontokat foglalja össze. A dokumentum idézi az Európai Bizottság adatközpontú gazdasággal foglalkozó anyagait, amelyek szerint a világban percenként 1,7 millió gigabájt adat keletkezik. Az adatipar évente 40 százalékkal nő, ami hétszer gyorsabb, mint a teljes infokommunikációs ipar éves növekedése. Ezzel Európa GDP-je 1,8 százalékkal lehet nagyobb 2020-ra a mostaninál, míg az adatalapú döntésekkel a cégek 5-6 százalékkal növelhetik termelékenységüket. A prognózis szerint az évtized végére 250 ezerre emelkedik az adatok kezelésével kapcsolatos munkahelyek száma Európában.

Az adatok között megkülönböztetett jelentőségük van a közszférában keletkező közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatoknak. A gazdaságnak, a közszférának, sőt az egész társadalomnak óriási szüksége van arra, hogy akadálymentesen hozzáférjen a közadatokhoz. Az Európai Unión belül a közadatok értéke megközelíti a 2000 milliárd eurót, amelyek hozzáférhetővé tétele évi 40 milliárd euró gazdasági hasznot hozhat – derül ki a szervezet által összeállított stratégiából, amely szerint az adatok digitalizálásával és megfelelő jogi háttér megalkotásával az államigazgatásban tapasztalható párhuzamosságok is felszámolhatók, ezzel jelentősen csökkentve a kiadásokat.

A stratégia a pozitív példák között említi a dán gépjármű-nyilvántartást, amelyben a rendszám alapján lekérhető a gépjármű minden adata, vagy azt az osztrák alkalmazást, amely a kerekes székesek és babakocsisok közlekedését segíti pontos térkép-információk alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.