Párizs helyett Budapest lehet az úti cél

Magyarország turizmusára is hatással lehetnek az elmúlt időszak terroristamerényletei.

Horváth Attila
2016. 07. 21. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország turizmusára is hatással lehetnek az elmúlt időszak terroristamerényletei, és hazánk akár jól is járhat azzal, hogy a turisták egy része elkerüli a veszélyesnek vélt országokat. A városlátogatást tervezők szemében ugyanis Budapest jó alternatívája lehet Párizsnak, Isztambulnak vagy Brüsszelnek. A terrorcselekmények globális turizmusra gyakorolt hatását még nem lehet megítélni, ehhez is több időnek kell eltelnie, de elképzelhető, hogy nem csak Franciaországban romlanak majd a statisztikák. Ezért kifejezetten előnyös, hogy hazánkat a biztonságos országok között tartják számon a turisták. Aggódnunk csupán a távol-keleti utazók miatt kell, ők ugyanis a teljes európai körútjukat visszamondják, ha túl kockázatosnak ítélik a kontinenst.

– Rövid távon általában csökkentik az utazási kedvet a terrorcselekmények, de hogy hosszabb távon milyen hatásuk lehet, azt csak hónapok múlva lehet megmondani – nyilatkozta lapunknak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Niklai Ákos a múlt héten elkövetett nizzai terrorcselekmény után beszélt arról, hogy az események közvetlen hatására az utasok gyakran mondják le Franciaországba szóló foglalásaikat vagy rövidítik le kint tartózkodásukat.

A tavaly novemberi párizsi merényletek után ötven százalékkal esett vissza a szilveszteri foglalások száma a francia fővárosban, de a brüsszeli eseményeket követően is jelentősen romlott a belga város szállodáinak foglaltsága. Az idén májusig Brüsszelben körülbelül 15, Párizsban 10 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Viszont az egész Európára vonatkozó turisztikai statisztikák a terrorfenyegetettség növekedése ellenére javulnak, egyre több vendégéjszakát regisztrálnak a földrészen.

Az elnök hangsúlyozta, Magyarországon egyelőre sem a terror, sem pedig a brexit nem érezteti hatását. Brit turistából ugyanannyi érkezik, mint az országos népszavazás előtti időszakban. Niklai Ákos kérdésünkre válaszolva elmondta, a tipikusan városnéző turista számára Budapest alternatívája lehet Párizsnak és Brüsszelnek is. A hazai turisták pedig továbbra is inkább a belföldi utazást részesítik előnyben, rájuk tehát a közelmúlt terrorcselekményei nincsenek hatással.

– Nem az európai, hanem a más földrészről érkező turisták miatt érdemes aggódni. Az ázsiaiak például egységes egészként tekintenek Európára. Nekik tulajdonképpen mindegy, hogy Párizsban vagy Budapesten történik terrortámadás, a legtöbbjük ezt nem különíti el. Félő, hogy amennyiben folytatódnak a tragikus események, kevesebben érkeznek majd a Távol-Keletről, mert Európa helyett inkább más úti célt választanak, például az Egyesült Államokat. – Ugyanez a hozzáállás jellemzi egyébként az amerikai turistákat is – mondta lapunknak Varjú Zoltán idegenvezető. A turisztikai szakember hozzátette, ez egy nagyon súlyos hatással járó következmény lehet, hiszen az elmúlt öt-hat évben 10-15 százalékkal nőtt az ázsiai turisták száma Magyarországon, szinte minden nevezetességnél találkozhatunk velük. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a napokban Németországban hongkongi turistákra támadt baltával az egyik merénylő, így valószínűleg ez az eset nagy publicitást kapott Kínában, azt sugallva, hogy Németországban sincsenek biztonságban a turisták.

Varjú Zoltán szerint elképzelhető, hogy európai turisták egyre szívesebben választják majd Budapestet városnézésre, mivel terrorcselekedetekre nagyon kevés az esély. Hozzátette, a francia Riviérának, Nizzának és a török tengerpartnak viszont egyáltalán nem alternatívája Magyarország. Az ilyenfajta kikapcsolódást kereső vendégek így továbbra sem ide tartanak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.