„Sokkos állapotba” került a brit gazdaság

A kormány feladta a költségvetési többlet elérésére kitűzött határidőt.

MTI
2016. 07. 01. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George Osborne pénzügyminiszter üzleti vezetők előtt Manchesterben tartott pénteki előadásában kijelentette: egyértelmű jelei vannak már most, hogy a brit gazdaság „sokkos állapotba” került a népszavazási eredmény hatására, és emiatt – jóllehet a költségvetési politika hitelességét meg kell őrizni – „reálisan kell megítélni” annak az esélyét, hogy elérhető-e az államháztartási többlet az évtized végéig.

Theresa May belügyminiszter, aki az őszig távozó David Cameron miniszterelnök egyik esélyes utódjelöltje kormányzó Konzervatív Párt és a kormány élén, a héten tartott programadó beszédében ugyancsak kijelentette, hogy véleménye szerint a jelenlegi helyzetben nem kell törekedni az államháztartási többlet elérésére az évtized végéig.

A 2010-ben hatalomra került konzervatív párti brit kormány a hazai össztermék (GDP) 11,1 százalékának megfelelő – békeidőben példátlan – államháztartási hiányt vett át munkáspárti elődjétől, a 2008–2009-es pénzügyi válság idején végrehajtott hatalmas bankmentő költségvetési tőkeinjekciók örökségeként.

Azóta radikális költségvetési konszolidáció zajlott le, és az idei pénzügyi évre szóló költségvetés már 3 százalék alatti deficitcélt tűzött ki, a 2019–2020-as pénzügyi évre pedig az eddig érvényben volt további konszolidációs program 0,5 százalékos GDP-arányos többlettel számolt. A brit kormány meghirdetett célja volt az is, hogy utána minden évben többlettel zárjon a brit államháztartás.

Osborne pénzügyminiszter azonban e költségvetési célokat pénteken gyakorlatilag törölte, hangsúlyozva, hogy a költségvetési szabályok súlyos gazdasági sokkhelyzet esetére ezt lehetővé teszik.

A héten a Bank of England – a brit jegybank – kormányzója, Mark Carney is a brit gazdaság sokkos állapotáról beszélt. Rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen egyértelmű utalást tett a monetáris politika további enyhítésének lehetőségére, és úgy fogalmazott, hogy a brit gazdaságban poszttraumás stressz tünetegyüttes jelei mutatkoznak a népszavazási eredmény miatt.

Carney üzleti vezetők előtt tartott helyzetértékelésében kijelentette: véleménye szerint ebben a helyzetben valószínűleg a monetáris politika „valamelyes enyhítésére” lesz szükség még a nyár folyamán.

A Bank of England több mint hét éve, 2009 márciusa óta 0,50 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, és a globális pénzügyi válság után – több mint három évszázados fennállása óta először – hatalmas mértékű mennyiségi enyhítési programot is végrehajtott. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eddig kihelyezett összege 375 milliárd font (145 ezer milliárd forint), az éves brit hazai össztermék (GDP) több mint 20 százaléka.

Londoni pénzügyi elemzők már a népszavazás után megjósolták, hogy a referendum eredménye okozta gazdasági sokk hatására a Bank of England további monetáris enyhítésbe kezd.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics várakozása az, hogy a brit jegybank augusztusban zéróra, vagyis egy lépésben 0,50 százalékponttal csökkenti irányadó kamatát.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői is azzal számolnak, hogy a Bank of England augusztusban zéróra csökkenti alapkamatát, és legalább 100 milliárd, de nagyobb valószínűséggel 200 milliárd fonttal megtoldja a korábbi mennyiségi enyhítési ciklus során kihelyezett 375 milliárd fontos eszközvásárlási keretet.

A ház londoni elemzői 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül.

A népszavazás előtti nyilatkozataiban Mark Carney jegybanki kormányzó sem zárta ki a recesszió lehetőségét a kilépést pártolók győzelme esetére.

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésre vonatkozó döntése nem halasztható el és nem semmisíthető meg – mondta pénteken Francois Hollande, miután megbeszélést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel az észak-franciaoszági Thiepvalban, az első világháborús somme-i csata századik évfordulóján rendezett megemlékezést követően. A francia államfő szerint a legjobb, ha minél gyorsabb a brexit.

„Az Európai Unióhoz való tartozásnak vannak előnyei. És azt hiszem, ezt kezdik a britek megérteni, és azok, akiket pedig megkísérthetett a brexit, most elgondolkodnak ezen” – fogalmazott újságírónak a francia elnök. „De a döntés megszületett, nem lehet elhalasztani, sem eltörölni, most le kell vonni a következtetéseket” – tette hozzá.

Francois Hollande megerősítette, hogy „nem fog két évnél tovább tartani” a tárgyalássorozat az Egyesült Királyság uniós kilépéséről azt követően, hogy a következő brit miniszterelnök hivatalba lép. A francia elnök a BBC-nek hozzátette, hogy „a legjobb, ha minél gyorsabban” lezajlik a folyamat.

„Az Egyesült Királyságnak lesz egy olyan státusza, amely alapján nem lesz többé bent az Európai Unióban, de amellyel, bizonyos feltételek mellett, amelyeket majd tisztázni kell, a közös piachoz, az európai piachoz kötődhet” – hangsúlyozta a francia elnök. „Ez az Egyesült Királyság érdeke, de ennek természetesen lesznek következményei. Nem rendelkezhet (London) ugyanazon előnyökkel, amikor az unión kívül lesz, mint amikor bent volt” – mondta Francois Hollande.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.